Μέχρι τώρα, η εικόνα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ήταν πιο… πολιτισμένη σε σύγκριση με το ρεπουμπλικανικό πεδίο αλληλοκατηγοριών. Στην τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση όμως, οι Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς ανέβασαν σημαντικά τους τόνους -με την πρώην ΥΠΕΞ να επιρρίπτει στον Σάντερς «εκστρατεία λάσπης» εναντίον της, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις για το Νιου Χάμσαϊρ εμφανίζουν μπροστά στον Σάντερς.

Το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Νέας Υόρκης), οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών προχώρησαν στην πρώτη τηλεοπτική τους αναμέτρηση μετά την Αϊόβα και την αποχώρηση του Ο’ Μάλεϊ από την κούρσα – για πρώτη φορά δηλαδή, σε μονομαχία και επίσημα.

Τα γάντια βγήκαν, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ όπως το CNN ή οι New York Times: Η Κλίντον κατηγόρησε ανοικτά τον ανθυποψήφιό της πως λασπολογεί όταν επανέρχεται στο ζήτημα των δωρεών της ενώ ο Σάντερς την χαρακτήρισε «δημιούργημα του πολιτικού συστήματος» αμφισβητώντας, ξανά, το πόσο «προοδευτικές» είναι οι θέσεις της.

Η εντονότερη αντίδραση της Κλίντον ήρθε σε υπαινιγμό του Σάντερς πως οι δωρεές από τη Γουόλ Στριτ στην πρώην ΥΠΕΞ θα επηρεάσουν την στάση της.

«Αρκετά πια. Αν έχεις κάτι να πεις, πες το ανοικτά. Αλλά δεν θα βρεις μία φορά που άλλαξα θέση ή την ψήφο μου εξαιτίας οποιασδήποτε δωρεάς πήρα» είπε η Κλίντον. «Είναι ώρα να τελειώσει αυτή η έντεχνη εκστρατεία μίσους από εσένα και το επιτελείο σου» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, η πρώην ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον γερουσιαστή ότι οι πολιτικές του προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές και πως «πολύ απλά, τα νούμερα δεν βγαίνουν». Υποστήριξε πως, όπως κι ο Σάντερς, είναι και η ίδια προοδευτική, «αλλά μπορώ επίσης να φέρω αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Σάντερς επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση διδάκτρων στα κρατικά πανπιστημία, η οποία θα χρηματοδοτείτο από «φόρους στη Γουόλ Στριτ» και επανήλθε στη θέση του για παρεμβάσεις στο σύστημα περίθαλψης, πέραν της μεταρρύθμισης Ομπάμα, «ώστε να έχει περίθαλψη κάθε Αμερικανός».

Αν και η Χίλαρι Κλίντον συνεχίζει να προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις σε όλες τις ΗΠΑ έναντι του Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής έχει ισχυρό προβάδισμα στο Νιου Χάμσαϊρ όπου στήνεται η επόμενη εσωκομματική κάλπη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του NBC, ο Σάντερς εμφανίζεται στο 58% και η Κλίντον στο 38% για το Νιου Χάμσαϊρ.