Δημοσιεύμοντας και επίσημα την απόφασή της με την οποία έκρινε υπέρ του Τζούλιαν Άσανζ, η επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία προσέφυγε θεωρεί πως ο ιδρυτής του Wikileaks βρίσκεται σε «αυθαίρετη κράτηση και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», με δικαίωμα αποζημίωσης. Απορρίπτουν την -ούτως ή άλλως, μη δεσμευτική- απόφαση η Βρετανία και η Σουηδία, λέγοντας πως τα εντάλματα σε βάρος του παραμένουν σε ισχύ και ο Άσανζ πρέπει να συλληφθεί.

Και νομικά θα αμφισβητήσει την απόφαση το Λονδίνο, το οποίο λέει πως ο Άσανζ όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αυθαίρετη κράτηση «αλλά στην πραγματικότητα αποφεύγει την κράτηση, επιλέγοντας να μείνει στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού».

Ανάλογη και η απάντηση της Στοκχόλμης, που λέει ότι ο Άσανζ «μπορεί να βγει από την πρεσβεία σε οποιαδήποτε στιγμή».

Δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ασάνζ θα αναζητήσει ασφαλή δίοδο εξόδου από την πρεσβεία του Ισημερινού, αναλόγως και της αντίδρασης της Σουηδίας και της Βρετανίας στην απόφαση του ΟΗΕ.

Σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, υπενθυμίζεται, υπάρχει σουηδικό ένταλμα σύλληψης με βιασμού και, κατ’ επέκταση, ευρωπαϊκό ένταλμα για έκδοσή του. Ο Άσανζ είχε βρει πριν από τρεισήμισι χρόνια καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, και η Βρετανία προτίθεται να τον συλλάβει αν βγει από το χώρο του «διπλωματικού ασύλου» για να τον εκδώσει στη Σουηδία – ο ίδιος φοβάται ότι στη συνέχεια, η Στοκχόλμη θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ για την δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks.

Η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση που δημοσιεύτηκε επισήμως την Παρασκευή, και είχε ήδη γνωστοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα προκαλώντας «προκαταβολικά» την απόρριψη από την πλευρά των κρατικών αρχών, κρίνει ότι «οι διάφορες μορφές στέρησης ελευθερίας στις οποίες έχει υποβληθεί ο Άσανζ συνιστούν μορφή αυθαίρετης κράτησης».

Καλεί σε «τερματισμό της αυθαίρετης κράτησης, σεβασμό της ελευθερίας κινήσεών του», σημειώνοντας την άποψή της ότι «δικαιούται να διεκδικήσει αποζημίωση». Η απόφαση επικρίνει επίσης εμμέσως τις σουηδικές αρχές, λέγοντας πως δεν του είχαν ποτέ επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες στη Σουηδία, αλλά βρισκόταν μόνο υπό προκαταρκτική έρευνα.

Η αντίδραση την Παρασκευή από τη Βρετανία ήταν άμεση: «Δεν αλλάζει τίποτε, απορρίπτουμε απολύτως πως ο Άσανζ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης και έχουμε ήδη διαμηνύσει στον ΟΗΕ πως θα αμφισβητήσουμε και επίσημα την γνωμοδότηση της επιτροπής» ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στην ουσία, αποφεύγει τη σύλληψη και έχουμε την υποχρέωση να τον συλλάβουμε» τόνισε.