Του άρεσε να προσβάλλει, κατά συρροή, εξακολούθηση και μεγάλο μπρίο, κόσμο και λαό στο Twitter πολύ προτού γίνει ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αλλά από τον Ιούνιο του 2015 που μπήκε στην κούρσα ο ανεκδιήγητος μεγιστάνας, η χολή που έχει χύσει εναντίον πολιτικών, μεταναστών, γυναικών, αναπήρων, γκέι, καλλιτεχνών, αθλητών, επιχειρηματιών και άλλων έχει αφήσει εποχή. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις προσβολές με τις οποίες λούζει σχεδόν καθημερινά όποιον και ό,τι δεν του αρέσει ο 69χρονος Ντόναλντ Τραμπ;
Η καταγραφή και η ταξινόμηση 4.000 τέτοιων tweets δεν είναι καθόλου αξιοζήλευτο έργο, αλλά οι «New York Times» έκαναν ακριβώς αυτό –συνέλεξαν κάθε ύβρι και την κατηγοριοποίησαν με βάση το θέμα της. Το αποτέλεσμα λέγεται «Οι προσβολές του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter: Ο πλήρης κατάλογος (μέχρι στιγμής)».
Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε όσα χολερικά έχει γράψει ο Τραμπ προς τέρψιν των 5,9 εκατ. ανθρώπων που τον ακολουθούν στο Twitter. Στο στόχαστρο έχουν μπει φυσικά όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί. Ο τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο Τζεμπ Μπους και φυσικά η Χίλαρι Κλίντον έχουν δεχθεί τα περισσότερα πυρά.
Οι προσβολές κατά του Μπους είναι συχνά οι καλύτερες / πιο σκληρές: «Απόλυτη ντροπή για τον εαυτό του και για την οικογένειά του», «Είχε ελάχιστο κοινό 300 νοματαίων», «Δεν θα κάνει ΠΟΤΕ μεγάλη την Αμερική» γράφει για τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριδας. Από τους άλλους διεκδικητές, ο Τζον Κάσιτς είναι «βλαξ» και ο Ρικ Πέρι «πρέπει να αναγκασθεί να υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης».

Η Γερμανία είναι «ένα μάτσο χάλια»

Σε ξεχωριστή κατηγορία ανήκουν τα σχόλια για τις άλλες χώρες. Η Γερμανία είναι «ένα μάτσο χάλια», το Μεξικό ένα «απολύτως διεφθαρμένο» κράτος που στέλνει μετανάστες για να κάνει τις ΗΠΑ «χωματερή». «Δεν είναι χαζοί. Μας στέλνουν ό,τι χειρότερο έχουν: ναρκωτικά, απατεώνες, εγκληματίες, βιαστές. Τους καλούς τους κρατάνε στη χώρα τους» γράφει για τους Μεξικανούς.
Για τον Μπαράκ Ομπάμα; «Μας έχει κάνει τριτοκοσμική χώρα, σκουπιδότοπο για τα προβλήματα των άλλων. Αφησε Μεξικό, Κίνα να κλέψουν τις δουλειές και τα λεφτά των Αμερικανών. Η Κίνα πήρε τις δουλειές μας… Εγώ θα τις φέρω πίσω. Θα ξανακάνω την Αμερική μεγάλο έθνος!». Επιμένει ότι πρώτη του δουλειά θα είναι να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ομπάμα. Και ότι αμέσως θα κόψει κονδύλια για την Παιδεία «επειδή έχουμε βαρεθεί να πληρώνουμε λεφτά για κακά σχολεία».

«Χωρίς εμένα θα έχουν τηλεθέαση μηδέν…»

Θύελλα έχουν ξεσηκώσει τα σεξιστικά σχόλια, με κορυφαία εκείνα για την όμορφη και μαχητική δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι του συντηρητικού καναλιού Fox News. H 44χρονη δημοσιογράφος τον στρίμωξε στο πρώτο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών ζητώντας τον λόγο για το υβρεολόγιό του εναντίον γυναικών, τις οποίες έχει κατά καιρούς αποκαλέσει «χοντρά γουρούνια, σκύλες, βλαχάρες και αηδιαστικά ζώα». Ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι «χοντρή» έχει πει μόνο τη Ρόζι Ο’ Ντόνελ (τροφαντή και δηλωμένη ομοφυλόφιλη ηθοποιό) και ότι αυτό που έχει καταστρέψει τις ΗΠΑ είναι η υπερβολή στον «πολιτικό καθωσπρεπισμό».

Στη συνέχεια, άφησε να εννοηθεί στο Twitter ότι η Κέλι ήταν σκληρή μαζί του επειδή είχε περίοδο. «Αίμα χυνόταν από… κάπου» κάγχασε. Ακολούθησε, φυσικά, αντεπίθεση εναντίον του στο Twitter με πλήθος αναρτήσεις που τον χλεύαζαν. Στο hashtag #PeriodsAreNotAnInsult (Η περίοδος δεν είναι προσβολή) γυναίκες έγραψαν: «Αιμορραγώ, αλλά το μυαλό μου λειτουργεί πολύ καλύτερα από το δικό σου». «Μόλις τέλειωσε η περίοδός μου. Ακόμη σε αντιπαθώ».

Ο Τραμπ έχει επίσης προσβάλει πάνω από είκοσι ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των «New York Times», αν και τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί στο Fox News. Εξ ου και η απόφασή του να μη λάβει μέρος στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το κανάλι πριν από τις προκριματικές στην Αϊόβα. «Θλιβερό… Χωρίς εμένα θα έχουν τηλεθέαση μηδέν» έγραψε στο Twitter.

HeliosPlus