«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ηγέτης ενός νέου αυταρχικού κινήματος που είναι γεμάτο μίσος. Τίποτα δεν θα ήταν πιο επιβλαβές για την ιδέα της Δύσης και της ειρήνης στον κόσμο από το να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ», γράφει το Spiegel, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ ως «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο σήμερα». Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:
«Ο Τραμπ θέλει να τον φοβούνται. Η υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο είναι ένας αγώνας για μια αδίστακτη, βίαιη Αμερική. Πίσω από το σύνθημα της εκστρατείας του «Να κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη!» είναι το όραμα μιας χώρας που δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για τις διεθνείς συνθήκες, για τις εθνοτικές μειονότητες ή για τα καθιερωμένα πρότυπα της ευπρέπειας.

Ο 69χρονος μεγιστάνας ενσαρκώνει μια νέα σκληρότητα και βιαιότητα, και μια ψυχική και συναισθηματική ωμότητα. Εχει ξεκινήσει την εξέγερση της απρέπειας, ένα λαϊκό κίνημα λευκών, συντηρητικών Αμερικανών που μετά από οκτώ χρόνια υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα λαχταράει έναν ηγέτη ο οποίος θα εγκαινιάσει την αντεπανάσταση.

Το Salon.com έγραψε ότι ο Τραμπ ενσαρκώνει μία παρατήρηση για την χώρα από την οποία κατάγεται: ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που πέρασε από την βαρβαρότητα στον παρακμή χωρίς να περάσει από τον πολιτισμό».

Η υποψηφιότητά του έπαψε να είναι διασκεδαστική εδώ και πολύ καιρό. Ο συνδυασμός των απόψεών του και η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να καταλάβει σύντομα το πιο ισχυρό αξίωμα του πλανήτη τον καθιστούν τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Κάποιοι λένε ότι ο Τραμπ είναι ο ιδρυτής ενός νέου πολιτικού κινήματος – του «Τραμπισμού» – που έχει ελάχιστα κοινά με τον παραδοσιακό συντηρητισμό της αμερικανικής Δεξιάς, και διαμορφώνεται από το βασικό στοιχείο του ρατσισμού και του φασισμού.

Ο Τραμπ κατακεραυνώνει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, ζητάει την απομόνωση με τη μορφή προστατευτικών δασμών, απαγορεύσεων εισόδου στα σύνορα και τείχη. Ερεθίζει εντάσεις κατά των μειονοτήτων και προσφέρει σε ανήσυχους πολίτες το αυταρχικό όραμα ενός ισχυρού ανδρός που θα λύσει όλα τα προβλήματα μόνος του – αγνοώντας τις δημοκρατικές συμβάσεις.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ και στέρησε από εκατομμύρια Αμερικανούς την οικονομική τους βάση, είναι ο κύριος λόγος που πολλοί Αμερικανοί είναι δεκτικοί σε έναν άνθρωπο όπως ο Τραμπ. Η οικονομία έχει αναπτυχθεί και πάλι από τότε, αλλά με παράλογα άδικους τρόπους, με την ανισότητα να γίνεται όλο και πιο κραυγαλέα. Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ότι έχουν μείνει μόνοι με τις ανησυχίες τους, αποκομμένοι και προδομένοι.

Η σημερινή προεδρική κούρσα υπογραμμίζει πόσο αυτή η απογοήτευση έχει ήδη αλλάξει τη χώρα. Επέτρεψε στον Μέρνι Σάντερς, έναν ακραία Αριστερό υποψήφιο για τα αμερικανικά πρότυπα, να γίνει μια σοβαρή απειλή για την Χίλαρι Κλίντον. Και άνοιξε τον δρόμο για την εκστρατεία του Τραμπ εναντίον όλων των ελίτ, παρ΄όλο που ο ίδιος ο Τραμπ έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του ως μέλος της οικονομικής ελίτ της χώρας.

Πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα λευκοί και άτομα με σχετικά χαμηλή μόρφωση, είναι τώρα πιο δεκτικοί από ποτέ σε τολμηρές υποσχέσεις και απλοϊκές λύσεις. Αλλά είναι επίσης δεκτικοί σε μια μορφή πολιτικής που κατηγορεί τους μετανάστες και τις μειονότητες για τη δική τους μοίρα, και στον ρατσισμό που αποτέλεσε μέρος κάθε αυταρχικού πολιτικού κινήματος μέχρι σήμερα. Ο Τραμπ προσφέρει όλα αυτά τα πράγματα πιο επιδέξια, πιο επαγγελματικά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο».