Εντονες αντιδράσεις και παρέμβαση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προκάλεσαν δηλώσεις της προέδρου του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι, η οποία δήλωσε ότι στην ανάγκη ας χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικοί και όπλα κατά των προσφύγων.

Ο Γκάμπριελ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) να παρακολουθεί στενά την AfD.

H Φράουκε Πέτρι πρότεινε το Σάββατο η αστυνομία «στην ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» είπε ότι ο αστυνομικός «θα πρέπει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στα σύνορα, στην ανάγκη θα πρέπει να κάνει χρήση του όπλου του. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Κανένας αστυνομικός δεν θέλει να πυροβολήσει έναν πρόσφυγα. Αλλά η χρήση όπλου αποτελεί την έσχατη λύση».

Εντονες και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) θα πρέπει να επιληφθεί της AfD», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να παραχωρείται τηλεοπτικός χρόνος στο κόμμα από τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Εντονη ήταν η αντίδραση και από τη συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων GdP, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «κανένας αστυνομικός δε θα είναι (ποτέ) έτοιμος να πυροβολήσει» εναντίον μεταναστών.

«Είναι πνευματικά διαταραγμένη»

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν δήλωσε ότι η πρόταση Πέτρι θυμίζει τη διαταγή του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας να πυροβολούνται πάραυτα όσοι προσπαθούν να διαφύγουν στην Δύση υπερπηδώντας το Τείχος. «Ο τελευταίος γερμανός πολιτικός που ήθελε να πυροβολήσει πρόσφυγες ήταν ο Εριχ Χόνεκερ» τόνισε ο Οπερμαν.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε είπε: «Η Πέτρι έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν οι πυροβολισμοί στα σύνορα».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής Φόλκερ Μπεκ δήλωσε ότι «η AfD αποδεικνύει ότι έχει κηρύξει πόλεμο στο κράτος δικαίου» και ότι είναι πραγματικά επικίνδυνη.

«Απάνθρωπη, πρωτόγονη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει τη δήλωση Πέτρι ο Γιαν Κόρτε, αντιπρόεδρος της ΚΟ του Κόμματος της Αριστεράς στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ο Ντίτερ Ντομπρόφσκι, πρόεδρος της «Ενωσης Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας» (UOKG) εκτιμά ότι η κυρία Πέτρι «προφανώς είναι πνευματικά διαταραγμένη».