Παγκόσμιοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες και ορισμένοι «σελέμπριτι», όπως ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος U2, Μπόνο, συγκεντρώνονται ελβετικό αλπικό θέρετρο του Νταβός για το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του οποίου οι εργασίες ξεκινούν σήμερα Τετάρτη. Το 1971 ο ελβετός καθηγητής Κλάους Σβαμπ προσκάλεσε για πρώτη φορά στο Νταβός μια μικρή ομάδα ευρωπαίων επιχειρηματιών για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ευρωπαϊκή οικονομία στην παγκόσμια αγορά.
Σήμερα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξενεί περίπου 2.500 συμμετέχοντες – περισσότερους από 1000 επιχειρηματίες και 40 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας – και είναι μία από τις κορυφαίες λέσχες όπου συζητιούνται τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, της τρομοκρατίας και της μαζικής μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της χρηματοπιστωτικής κρίσης, των εξελίξεων στην Ευρώπη, της ανισότητας, της ιατρικής προόδου και του κυβερνοεγκλήματος και των πολιτικών ελευθεριών.
Εκτιμάται ότι περισσότερες από επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις μεγαλύτερες οικονομίες της χώρας κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τις γυναίκες να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς είναι λιγότερο πιθανό να εργαστούν σε τομείς όπου η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας. Ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft και η Σέριλ Σάντμπεργκ της Facebook θα συζητήσουν για το πως η βιομηχανική επανάσταση μπορεί να βελτιώσει τη βιομηχανία και την κοινωνία.
Παγκόσμιοι ηγέτες και επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανώσεων θα συζητήσουν για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και πως οι πρόσφυγες μπορούν να ενσωματωθούν στις κοινότητες που τους προσφέρουν καταφύγιο. Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας μαζί με τους ηγέτες του Ιράκ και της Τυνησίας , θα συζητήσουν για την τρομοκρατία και την κρίση στη Μέση Ανατολή που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν την ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού. Η κρίση στη Μέση Ανατολή και στις αγορές τοποθετούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και τα προβλήματα της ευρωζώνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς αλλά και τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ενώ στο περιθώριο του Φόρουμ θα συναντήσει μεταξύ άλλων και την Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα προσφέρει τη δική του εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την ατζέντα του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας του σε αυτή. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από μία αντιπροσωπεία κορυφαίων αμερικανών επιστημόνων, γιατρών και ερευνητών, θα συζητήσουν για την θεραπεία του καρκίνου, ασθένεια που στοίχισε τη ζωή στον γιο του τον Μάιο του 2015.