«Μας είχαν σε απόλυτη απομόνωση για 40 ημέρες. Ημασταν ολομόναχοι στα κελιά μας. Πρόκειται για την ίδια τιμωρία που επιβάλλεται σε έναν δολοφόνο πέντε ανθρώπων». Αυτά γράφει μέσα από φυλακή της Κωνσταντινούπολης ο τούρκος δημοσιογράφος Καν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της προσκείμενης στην αντιπολίτευση εφημερίδας «Cumhuriyet», σχεδόν δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, μαζί με τον επικεφαλής της εφημερίδας στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της αποκάλυψης κρατικών μυστικών. Αιτία για τη σύλληψή των δύο δημοσιογράφων στάθηκε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ενεπλάκησαν στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών σε ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Τον Ιανουάριο του 2014 οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν κομβόι φορτηγών που κινούταν κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο, τα φορτηγά αυτά ανήκαν στην Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας. Παρά τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε αστυνομικούς να ανακαλύπτουν κιβώτια γεμάτα όπλα κάτω από κασόνια με φάρμακα, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε πως τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε κοινότητες Τουρκμένων, μιας τουρκόφωνης μειονότητας της Συρίας.

«Ανακουφιστήκαμε όταν συνελήφθη»

«Οποιος έγραψε αυτή την ιστορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Δεν θα του επιτρέψω να φύγει ατιμώρητος» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ένας τούρκος πρόεδρος κατέθεσε προσωπικά μήνυση για ένα ρεπορτάζ που δεν αφορούσε ιδιαίτερα τον ίδιο. Η εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ήταν επιλογή του Ερντογάν. Γι’ αυτό θεώρησε πως εκείνοι που το αποκάλυψαν είναι προσωπικοί εχθροί του» προσδιόρισε μέσω της επιστολής που απέστειλε στο BBC ο έγκλειστος στις φυλακές Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης δημοσιογράφος.
«Είναι ειρωνικό αλλά κατά κάποιον τρόπο ανακουφιστήκαμε όταν συνελήφθη ο Καν. Κάποιοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση αρθρογράφοι έλεγαν πως θα δολοφονούνταν. Κάθε μέρα όταν έφευγε από το σπίτι για τη δουλειά, κοιτούσα πάνω – κάτω στον δρόμο για να δω εάν συνέβαινε κάτι. Ανακουφιστήκαμε γιατί τουλάχιστον δεν τον δολοφόνησαν» εξήγησε στον απεσταλμένο του BBC στην Κωνσταντινούπολη η Ντιλέκ Ντουντάρ, σύζυγος του Καν Ντουντάρ, προσερχόμενη στις φυλακές όπου κρατείται. «Είναι πολύ περίεργο να σου επιτρέπουν να αγκαλιάσεις τον πατέρα σου μόνο μία φορά τον μήνα» πρόσθεσε ο 20χρονος γιος του, επισημαίνοντας ότι η σύλληψη και η φυλάκιση του πατέρα του «αποτελεί απειλή για όλους τους δημοσιογράφους» στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθεροτυπία ανά τον κόσμο, η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Την ώρα που διάφορες οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι κουρδικής, κατά κύριο λόγο, καταγωγής κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας στον κόσμο.
Επικριτικός απέναντι και στην ΕΕ

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώσει πως μας φυλάκισαν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ασκούμε τη δημοσιογραφία. Προσπαθούν να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη και τον κόσμο ισχυριζόμενοι ότι διαπράξαμε άλλα εγκλήματα» σημείωσε από την πλευρά του ο Ερντέμ Γκιουλ, ενώ ο Καν Ντουντάρ εμφανίζεται επικριτικός και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τον περιορισμό της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. «Είναι πολύ αποκαρδιωτικό το να κάνει τα στραβά μάτια η Δύση στον ολοένα αυξανόμενο αυταρχισμό στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός στρατοπέδου κράτησης προσφύγων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Ντουντάρ.
Επισημαίνει επίσης ότι δεν μετανιώνει για τη δημοσίευση του ρεπορτάζ δηλώνοντας ότι «είμαι ένας δημοσιογράφος. Δεν είναι δουλειά μου να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του κράτους αλλά να υπερασπίζομαι την αλήθεια, τα συμφέροντα των ανθρώπων και του κοινού. Ιράν – Κόντρας, Γουότεργκεϊτ… οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν παραδείγματα ειδησεογραφίας όσον αφορά υποθέσεις που το κράτος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το τίμημα το πλήρωσαν οι άνθρωποι που διέπραξαν τα εγκλήματα, όχι εκείνοι που τα αποκάλυψαν» σημείωσε ο Καν Ντουντάρ, υποστηρίζοντας πως αργά ή γρήγορα το ίδιο θα συμβεί και στην Τουρκία.

HeliosPlus