«Δικαίωση» των φόβων επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη «μεταφορά» των αιματηρών χτυπημάτων του ISIS σε ελληνικό έδαφος με στόχο κυρίως ξένους τουρίστες αποτελεί η επίθεση πριν από μία εβδομάδα στην Αγία Σοφία και στο Μπλε Τζαμί, που κόστισε τη ζωή σε 10 τουρίστες από τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι «η Κωνσταντινούπολη μας δείχνει πως η δράση του ISIS έρχεται προς τα δυτικά, ενώ παράλληλα δείχνει ότι κύριος στόχος του είναι πολίτες από χώρες που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του, όπου κι αν τους βρουν. Αφού χτύπησαν τουρίστες στην Τουρκία, με την οποία υποτίθεται ότι δεν έχουν κακές σχέσεις, γιατί να μην μπορούσαν να το κάνουν αυτό και στη χώρα μας; Η κατάσταση δυστυχώς είναι τόσο ρευστή και η μη εμπλοκή μας στον πόλεμο κατά του ISIS και οι καλές παραδοσιακά σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο ίσως να μην είναι αρκετές για να μη γίνει ένοπλη επίθεση σε ελληνικό έδαφος. Είναι παρήγορο ότι στη χώρα μας δεν είναι εύκολη η ανεύρεση εκρηκτικών και όπλων και υπάρχουν σχετικά φίλτρα ελέγχου. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος ενός αιφνιδιασμού. Τους τελευταίους μήνες από την ανάλυση των επιθέσεων του ISIS αλλά και άλλων δεδομένων από τη ροή των μεταναστών εκτιμούσαμε ότι μια επίθεση στο ελληνικό έδαφος δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Τώρα η Κωνσταντινούπολη μας δείχνει ότι αυτή η ανάλυση δεν απείχε από την πραγματικότητα».
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν κρίσιμη την περαιτέρω διερεύνηση της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη για να διαπιστώσουν αν ο 27χρονος σύρος δράστης ήταν «μοναχικός λύκος» και δρούσε αυτόνομα ή η επίθεσή του ήταν μέρος μιας «εκστρατείας τρόμου» και οργανωμένου κεντρικού σχεδίου του ISIS. Κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού, εκτός του κινδύνου σε γειτονικές χώρες, σημαίνει ότι ίσως υπάρξουν και νέα χτυπήματα με παρόμοια στόχευση σε τουρκικό έδαφος.
Εκπρόσωποι των ελληνικών διωκτικών αρχών υπενθυμίζουν ότι τέτοιου είδους μετατόπιση στο ελληνικό έδαφος του πολέμου κάθε μορφής στη Μέση Ανατολή είχε υπάρξει με παρόμοιες επιθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη χώρα μας. Με κυριότερη το καλοκαίρι του 1988 από την οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Αμπού Νιντάλ τη σφαγή στο «κρουαζιερόπλοιο» «City of Poros» που ήταν γεμάτο τουρίστες. Η επίθεση αυτή είχε συνδυασθεί με ανατίναξη εμφόρτου εκρηκτικών στην περιοχή του Τροκαντερό. Συνολικά από αυτή την επίθεση είχαν υπάρξει 14 θύματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ