Τις προηγούμενες εβδομάδες η «Μικρή Ινγκ», όπως αποκαλείται στην πατρίδα της, περιόδευε στην επικράτεια της μικρής καιαπομονωμένης αλλά με τον τρόπο της δημοκρατικήςΤαϊβάν με απώτερο σκοπό να γίνει μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στην Ανατολική Ασία. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών της ενώπιον πλήθους κόσμου, η σπουδαγμένη στις ΗΠΑ και στη Βρετανία Τσάι Ινγκ Βεν, γνωρίζοντας πως είναι πολύ πιθανό να γίνει, μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της νησιωτικής χώρας, έχοντας σηκωμένη στον αέρα τη γροθιά της, ζητούσε από τους υποστηρικτές της να «φωτίσουν την Ταϊβάν!».
Η 59χρονη υποψήφια του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον οικονομικόκαι εδαφικό επεκτατισμό του Πεκίνου, αναμένεται πως θα επικρατήσει άνετα στην εκλογική αναμέτρηση, τερματίζοντας την οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Μα Γινγκ Ζέου του Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ) που ίδρυσε ο Τσανγκ Καϊσέκ για να αντιταχθεί στους εξεγερμένους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Σύμφωνα με τον Νέιθαν Μπάτο, πολιτικό επιστήμονα στην Εθνική Ακαδημία της Ταϊβάν, η σχεδόν σίγουρη επικράτηση της Τσάι Ινγκ Βεν, η οποία είναι γνωστή και ως «η Χίλαρι Κλίντον της Ταϊπέι», θα αποτελέσει στην ουσία μια «αποκήρυξη» της πολιτικής του απερχόμενου προέδρου κατά τη θητεία του οποίου σημειώθηκε μια δίχως προηγούμενο επαναπροσέγγιση με την Κίνα, ο λαός και η ηγεσία της οποίας εξακολουθούν να θεωρούν πως η πρώην Φορμόζα είναι μια αποσχισθείσα κινεζική επαρχία. Επιστέγασμα της απόπειρας επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην Ταϊπέι και στο Πεκίνο αποτέλεσε η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Μα Γινγκ Ζέου και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου στη Σιγκαπούρη.
Θαυμασμός για τη Μέρκελ

Πάρα τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της δημοκρατικής Ταϊβάν και της κομμουνιστικής Κίνας δεν βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των 23 εκατ. κατοίκων της νησιωτικής χώρας. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η οικονομία της Ταϊβάν σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 1%, γεγονός που δυσαρέστησε πολλούς Ταϊβανέζους.
Η Τσάι Ινγκ Βεν, η γυναίκα που ελπίζει να αλλάξει τα δεδομένα, γεννήθηκε το 1956, επτά χρόνια μετά την κατάληψη του Πεκίνου από τα κομμουνιστικά στρατεύματα του Μάο Τσε Τουνγκ και τη φυγή των εθνικιστών του Τσανγκ Καϊσέκ στην τότε Φορμόζα. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια, μαζί με τους γονείς και τα οχτώ αδέλφια της, σε ένα χωριό της Νότιας Ταϊβάν αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στην Ταϊπέι. Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, η Τσάι μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Κατέληξε στο Λονδίνο και στις αίθουσες της London School of Economics (LSE) όπου έγινε διδάκτορας του Τμήματος Νομικής. Ο Γκέριτ βαν ντερ Βες, ειδικός σε ζητήματα της Ταϊβάν και συνεργάτης της Τσάι κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, ανέφερε στον βρετανικό «Γκάρντιαν» πως η γυναίκα που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Ταϊβάν και να γίνει μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην Ανατολική Ασία, αρέσκεται να συγκρίνει τον εαυτό της με τη γερμανίδα καγκελάριο «η οποία είναι ένα ιδιαίτερα αποφασιστικό άτομο, ένα άτομο που έχει μια ανοιχτή κυβέρνηση, που τάσσεται υπέρ μιας ανοιχτής κοινωνίας». «Το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα στους σύρους πρόσφυγες ήταν μια κίνηση την οποία η Τσάι χαιρέτισε ως ένα πολύ θαρραλέο και θετικό βήμα που θα έκανε και η ίδια. Νομίζω πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία στο Πεκίνο

Παρότι σήμερα ετοιμάζεται να αναλάβει χρέη προέδρου, η Τσάι Ινγκ Βεν εντάχθηκε ενεργά στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα μόλις το 2004. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Ταϊπέι (μητροπολιτική περιφέρεια στην οποία ανήκει η Ταϊπέι) αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί ενώ δύο χρόνια μετά, το 2012, έθεσε υποψηφιότητα και για την προεδρία της χώρας, χάνοντας όμως τη μάχη. Παραδεχόμενη την ήττα της η Τσάι είχε δηλώσει τότε προς τους υποστηρικτές της πως «μια ημέρα θα επιστρέψουμε και δεν πρόκειται να παραδοθούμε».
Τώρα, ξεκινώντας από το Σάββατο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, η Τσάι θα αποπειραθεί να αλλάξει τη χώρα της. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της περιλαμβάνονται η τόνωση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ολοι περιμένουν, ωστόσο, να δουν με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τους δεσμούς της Ταϊβάν με την Κίνα. Δεδομένου ότι το αντι-κινεζικό Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει και την πλειοψηφία στη Βουλή, η κινεζική ηγεσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη.

HeliosPlus