Ξεκίνησε να περνά χειροπέδες η τουρκική αστυνομία στην υπόθεση της διακήρυξης-καταγγελίας για την σφαγή στη νοτιοανατολική Τουρκία: Μετά την εισαγγελική έρευνα που άνοιξε σε βάρος των ακαδημαϊκών που υπέγραφαν τη διακήρυξη, 17 εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση. Παράλληλα η εισαγγελία εξετάζει τους φακέλους για άλλους 123 πανεπιστημιακούς.

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων ανταρτών.

Tην Παρασκευή, τέθηκαν υπό κράτηση 17 πανεπιστημαικοί στο Κοτζάελι και την Προύσα (βορειοδυτική Τουρκία) ενώ εξετάζονται και οι «υποθέσεις» άλλων καθηγητών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Άλλος ένας πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο της Κερασούντας απολύθηκε εξαιτίας της υπογραφής του στη διακήρυξη.

Περίπου 1.128 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, ανάμεσά τους ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, υπογράφουν τη διακήρυξη που καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε εις βάρος των Τούρκων ακαδημαϊκών έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».