Με τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή μιας μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την περασμένη εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα απέκτησε ακόμη ένα πρόβλημα. Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για την πρώτη δοκιμή τέτοιου είδους που πραγματοποιεί η Πιονγκγιάνγκ και σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας. Παρότι ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που εξερράγη δεν μπορεί να ήταν βόμβα υδρογόνου –ή ότι δεν ήταν επιτυχής η δοκιμή -, η ενέργεια καταδικάστηκε από πλήθος κρατών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε λόγο για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων ενάντια στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.
Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας από το 2006 και πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τα (πιθανώς 33α) γενέθλια του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό, το οποίο, είτε βασίζεται στο ουράνιο είτε στο υδρογόνο, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής της για την ασφάλεια.

«Ενώ η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου, η ενέργεια που απελευθερώθηκε βάσει των σεισμικών δεδομένων είναι πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο»
είπε στο «Βήμα» η Ελίζαμπεθ Φίλιπ, συνεργάτις της Ενωσης για τον Ελεγχο των Οπλων (Arms Control Association) στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδική στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. «Ομως, ανεξάρτητα από το είδος της πυρηνικής συσκευής που δοκιμάστηκε, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί κάθε επιπλέον πυρηνική δοκιμή προσφέρει στη Βόρεια Κορέα επιπρόσθετες πληροφορίες και γνώση για τη βελτίωση των πυρηνικών της δυνατοτήτων. Η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το αποτρεπτικό της τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Αυτή η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά να μην υπερεκτιμηθεί. Η χώρα τώρα δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά αν το πρόγραμμά της παραμείνει ανεξέλεγκτο, θα μπορέσει» συμπλήρωσε.
Εκτιμάται ότι η βόμβα ήταν ισχύος έξι έως εννέα κιλοτόνων, ανάλογης με εκείνη της προγενέστερης δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ το 2013, ενώ η πρώτη αμερικανική δοκιμή βόμβας υδρογόνου το 1952 απελευθέρωσε ενέργεια τουλάχιστον δέκα μεγατόνων. Ηταν όμως αρκετή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη και η Κίνα, ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, καταδίκασε τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και δήλωσε ενοχλημένη που δεν είχε λάβει προειδοποίηση για τη δοκιμή. Η απάντηση του Πεκίνου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επαναπροσέγγιση της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία, μπορεί να σημάνει ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή απομόνωση του καθεστώτος, εκτιμούν ειδικοί. «Η δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήδη αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Η Νότια Κορέα συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θέτει ξανά σε λειτουργία τα μεγάφωνα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα που μεταδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα καταδίκασε την ενέργεια αλλά θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμόσει τις ήδη υπάρχουσες διεθνείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας» μας εξήγησε η κυρία Φίλιπ.
Ωστόσο, οι επιλογές που διαθέτει η διεθνής κοινότητα είναι αρκετά περιορισμένες. Στην Πιονγκγιάνγκ έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις, η διπλωματία δεν έχει βοηθήσει πολύ, ενώ η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης έχει αποκλειστεί εξαιτίας της επικινδυνότητάς της. Η Βόρεια Κορέα δεν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις ανάλογες με εκείνες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και σε αντίθεση με την Τεχεράνη που αρνείται ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η Πιονγκγιάνγκ έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι δεν προτίθεται να τα εγκαταλείψει.


Πυρηνική δοκιμή
Οσα μπορέσαμε να μάθουμε
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Πούνγκιε-ρι, τη μοναδική γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών στη χώρα.
  • Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας υποστήριξε ότι η σεισμική δόνηση ήταν αποτέλεσμα της δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου, ενός ισχυρότερου πυρηνικού όπλου σε σχέση με όσα είχε δοκιμάσει προγενέστερα.
  • Οι Αρχές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός πράγματι προκλήθηκε από ανθρώπινη ενέργεια και συγκεκριμένα από πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε καταστήσει γνωστό ότι η χώρα του κατάφερε να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε έντονα από διεθνείς εμπειρογνώμονες.
  • Οι βόμβες υδρογόνου διαφέρουν από τα υπόλοιπα πυρηνικά όπλα καθώς η λειτουργία τους βασίζεται στη σύντηξη ατόμων υδρογόνου και όχι στην ατομική σχάση, γεγονός που τις καθιστά πολύ ισχυρότερες. Τα πυρηνικά όπλα που βασίζονται στη σχάση απελευθερώνουν ενέργεια περίπου δέκα κιλοτόνων, ενώ η ενέργεια της βόμβας υδρογόνου μετριέται σε μεγατόνους –ένας μεγατόνος είναι 1.000 κιλοτόνοι.
  • Το συμβατικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας είναι παρωχημένο και με περιορισμένες δυνατότητες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, σύμφωνα με ειδικούς, που η Πιονγκγιάνγκ καταφεύγει στην ενίσχυση του πυρηνικού της προγράμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ