«Αναμφίβολα ντροπιαστικό για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας» χαρακτηρίζει ο Μπιλ Ντουρόντι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και πρώην στέλεχος της Αμυντικής Ακαδημίας της Βρετανίας, το γεγονός ότι ο φερόμενος ως ο νέος εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους κατάφερε να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να μεταβεί στη Συρία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου για παροχή υποστήριξης σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο βρετανός ακαδημαϊκός υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Βήμα», ότι το εν λόγω περιστατικό «αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να αποτραπούν όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παντού και πάντα».
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η δημοσιοποίηση του νέου προπαγανδιστικού βίντεο του Ισλαμικού Κράτους μέσω του οποίου η οργάνωση επιθυμεί να δείξει στον κόσμο ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος –ο «Τζιχάντι Τζον» στην προκειμένη περίπτωση –και πως μια νέα γενιά μαχητών ανατρέφεται στο Ιράκ και στη Συρία αποτελεί σημάδι αδυναμίας παρά ισχύος, ο κ. Ντουρόντι εμφανίζεται αρνητικός.

«Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι πιο διευρυμένη και προβληματική απ’ όσο φαίνεται να πιστεύουν πολλοί αναλυτές. Αλλά δεν είναι και ο Κόκκινος Στρατός. Ιστορικά μιλώντας, είναι αδύναμη, όσον αφορά και τις ικανότητές της και την ιδεολογία της, αλλά η πραγματική της ισχύς προέρχεται από εμάς. Η τρομοκρατία είναι πάντα και μόνο τόσο ισχυρή όσο οι αντιδράσεις που προκαλεί. Μια βέβαιη για τον εαυτό της Δύση θα είχε λιγότερα προβλήματα όσον αφορά την επιβολή των αξιών της και την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Αποτελούν συνέπεια της εσωτερικής μας σύγχυσης οι προκλήσεις που θέτει σήμερα η οργάνωση, προκλήσεις που δεν εντοπίζονται απαραίτητα και κυρίως στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό της Δύσης, όπου οι ηγέτες δεν διαθέτουν ούτε τα διανοητικά και πολιτισμικά εφόδια ούτε την αυτοπεποίθηση για νa προβάλουν τον σκοπό τους»
ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το γεγονός ότι η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης γεννούν τους δικούς τζιχαντιστές, «αναδεικνύει την ηθική κρίση που υπάρχει και εδώ».

HeliosPlus