Στον δράστη και το παρελθόν του επικεντρώνονται οι έρευνες για το υπόβαθρο της απόπειρας επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα του Παρισιού την ημέρα της επετείου του Charlie Hebdo.

Οι γαλλικές Αρχές θεωρούν προς το παρόν ότι πρόκειται για έναν άστεγο νεαρό από το Μαρόκο, «γνωστό» στην αστυνομία μόνο για μία ληστεία πριν από τρία χρόνια. Ως δράστης θεωρείται ο 20χρονος Σαλάχ Αλί, που είχε γεννηθεί στην Καζαμπλάνκα το ’95 και είχε συλληφθεί σε σχέση με ληστεία το 2013 – από εκεί υπήρχαν στις βάσεις δεδομένων και τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Εκείνα τα στοιχεία όμως, όπως γράφει η Monde, δεν ήταν τότε δυνατόν να επιβεβαιωθούν επειδή ο συλληφθείς δεν είχε έγγραφα πάνω του.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στο χαρτί που είχε πάνω του ο δράστης την Πέμπτη, το κείμενο ξεκινούσε με τα «είμαι ο αμπού…» (που στη μουσουλμανική παράδοση χρησιμοποιείται περίπου ως «αδελφός»), και στην επόμενη σειρά γίνεται αναφορά σε ταυτότητα «Ταρέκ Μπ.» και στην Τύνιδα.

Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η συνήθως καλά πληροφορημένη εφημερίδα, στο κινητό του άνδρα βρέθηκαν μηνύματα που είχαν σταλεί από τη Γερμανία, από όπου ήταν και η κάρτα SIM.

Προηγουμένως, το Associated Press είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές στην έρευνα, ότι παραμένουν οι αμφιβολίες για το εάν ο δράστης ήταν όντως ο «Σαλάχ Αλί», επειδή η ηλικία του φαινόταν μεγαλύτερη των 20.

Ωστόσο, η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ανέφερε ότι ο άνδρας δεν φαίνεται να είχε πράγματι διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα, δείχνοντας στην κατεύθυνση της ψυχολογικής διαταραχής. «Η έρευνα θα το ξεκαθαρίσει» ανέφερε η υπουργός.

Στο κείμενο που είχε πάνω του ο δράστης δηλώνεται «αφοσίωση» στον αρχηγό της ISIS. Πάνω του είχε γιλέκο που είχε κάνει να μοιάζει με ζώνη εκρηκτικών.

Εναντίον του άνδρα, που πλησίασε το τμήμα φωνάζοντας «ο αλλάχ είναι μεγάλος», οι αστυνομικοί πυροβόλησαν έξι φορές. Από τη νεκροψία θα φανεί πόσες σφαίρες τον χτύπησαν. Έπεσε νεκρός επί τόπου, όμως λόγω του (ψεύτικου) γιλέκου, η Αστυνομία περίμενε ρομπότ των πυροτεχνουργών να ερευνήσει τη σορό του πριν την πλησιάσουν.