Νέες διαστάσεις παίρνει η μάχη για το Μεταναστευτικό στη Γερμανία μετά τις καταγγελίες για μαζική σεξουαλική παρενόχληση γυναικών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Οι αντιευρωπαϊστές και οι ακροδεξιοί τρίβουν τα χέρια τους. Αλλά η υπόθεση παρουσιάζει πολλά κενά. Τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι στιγμής παραμένουν ανεπαρκή για μια πλήρη εικόνα των συμβάντων. Και όπου λείπουν στοιχεία οργιάζουν οι φήμες, οι οποίες τροφοδοτούν ένα πρωτοφανές σκηνικό απειλής: ότι π.χ. ένας όχλος 1.000 αχαλίνωτων Αφρικανών και Αράβων παρενοχλούν σεξουαλικά, κλέβουν και βιάζουν ανυπεράσπιστες γυναίκες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ακροδεξιοί και νεοναζί πανηγυρίζουν την επιβεβαίωση των ρατσιστικών προκαταλήψεών τους για τους σεξουαλικά πεινασμένους πρόσφυγες, ενώ οργανώθηκαν και οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ, την οποία θεωρούν υπεύθυνη γιατί τους «κουβάλησε» στη Γερμανία.

Ολοι οι γερμανοί πολιτικοί, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων και σχολιαστές στα μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν απερίφραστα κάθε μορφής σεξουαλική παρενόχληση γυναικών και ζήτησαν να τιμωρηθούν οι δράστες.

Ηδη, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν οι πρώτοι τρεις ύποπτοι δράστες. Τι συνέβη όμως πραγματικά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία; Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 άτομα στην πλατεία του κεντρικού σταθμού, πολλοί ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, η αστυνομία εκκένωσε την πλατεία.

Σχηματίστηκαν τότε μικρές ομάδες 2-3 μέχρι 20 ατόμων που περικύκλωσαν γυναίκες, τις παρενόχλησαν σεξουαλικά και τις έκλεψαν. Σύμφωνα με περιγραφές που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες, από την εμφάνισή τους ήταν Βορειοαφρικανοί ή Αραβες, ηλικίας 15-35 ετών.

Μέχρι την Τετάρτη έγιναν 100 καταγγελίες στην αστυνομία. Από αυτές, μόνο τρεις αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Αρκετές γυναίκες ύστερα από ερωτήσεις αστυνομικών είπαν ότι οι δράστες τις άγγιξαν σωματικά. Υπάρχουν δύο καταγγελίες για βιασμό είπε ο αστυνομικός διευθυντής Βόλφγκανγκ Αλμπερς.
Οι δράστες ήταν πρόσφυγες; Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο τόνισε η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ. Αγνωστο παραμένει επίσης αν επρόκειτο για οργανωμένες ομάδες ή αν υπήρχε προσυνεννόηση των δραστών. «Είναι πάντως απίθανο να έχουν συμβεί όλα αυτά συμπτωματικά» είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Υπάρχει κάποια διασύνδεση των συμβάντων στην Κολωνία με αντίστοιχες επιθέσεις στο ίδιο μοτίβο αλλά μικρότερης έκτασης που έγιναν στο Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και άλλες πόλεις; Ούτε αυτό είναι σαφές. Η αστυνομία λέει μόνον ότι ερευνά στην κατεύθυνση αυτή. Τόσο στην Κολωνία όσο και στο Αμβούργο, πάντως, είναι γνωστό ότι λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό οργανωμένες συμμορίες μικροκλεπτών, μικροαπατεώνων που με το τρικ της σεξουαλικής παρενόχλησης κλέβουν τα θύματά τους.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ καταλόγισε πλήρη αποτυχία στη διεύθυνση της αστυνομίας της Κολωνίας να ελέγξει την κατάσταση. Ο αστυνομικός διευθυντής Βόλφγκανγκ Αλμπερς, όμως, απέρριψε την κριτική, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του βρέθηκαν μπροστά σε μια «πρωτοφανή διάσταση της εγκληματικότητας». Στην έλλειψη πόρων απέδωσε την αδυναμία της αστυνομίας να εκκενώσει την πλατεία και ο επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών Ράινερ Βεντ.
Ολα τα παραπάνω γνωστά και άγνωστα στοιχεία διαμορφώνουν μια πολύ πιο αποδραματοποιημένη εικόνα από την αρχική. Η Μαριάν Βάιχ, που εκπροσωπεί μια ομάδα υποστήριξης θυμάτων της εγκληματικότητας, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποδίδονται οι επιθέσεις στη θρησκεία των δραστών. Αλλοι πολιτικοί όμως έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα. Ο Φράουκε Πέτρι, ηγέτης του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία, διερωτήθηκε αν μετά τις επιθέσεις η Γερμανία «είναι αρκετά πολύχρωμη και κοσμοπολίτικη».

Αλλά και ο Στέφαν Μάγιερ, εκπρόσωπος εσωτερικών υποθέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι πρέπει να αρχίσει μια ανοιχτή συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη μετανάστευση και στο έγκλημα. Θα ήταν «μοιραίο» αν επικρατούσε σιωπή, πρόσθεσε, καθώς τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται από ανθρώπους «στους οποίους επιφυλάξαμε γενναιόδωρη υποδοχή».

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα

Μέρκελ ζητά εκ νέου εξιχνίαση των επιθέσεων

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άσκησε σήμερα πίεση στις γερμανικές αρχές ζητώντας τους να εξιχνιάσουν τι ακριβώς συνέβη κατά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία και οι οποίες έχουν συγκλονίσει τη χώρα.

«Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

«Το αίσθημα των γυναικών στα περιστατικά αυτά, ότι ήταν εντελώς ανυπεράσπιστες και στο έλεος των δραστών, είναι προσωπικά για μένα ανυπόφορο και έτσι είναι σημαντικό να έρθουν στο φως όλα όσα συνέβησαν», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος είπε ότι θα εξετάσει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της αλλαγής της νομοθεσίας και της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών.

«Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για τη βάση της πολιτιστικής συνύπαρξής μας στη Γερμανία και αυτό που ο κόσμος δικαίως περιμένει είναι οι δράσεις να ακολουθήσουν τα λόγια», δήλωσε.

Η Άγγελα Μέρκελ πρόσθεσε πως χρειάζεται η συνεχής αναθεώρηση της πολιτικής που διέπει τις απελάσεις «ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που δεν θέλουν να παραμείνουν μέσα στο νομικό μας πλαίσιο».