O γάλλος τζιχαντιστής Σαράφ αλ Μουαντάν, ένας από τους 10 ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ανήκε στο στενό περιβάλλον ενός εκ των δραστών των επιθέσεων του Παρισιού, του Σαμί Αμιμούρ, και τον βοήθησε να φύγει από τη Γαλλία για τη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης όπου μεγάλωσαν οι δύο άνδρες.

Ο αλ Μουαντάν έχασε την ζωή του σε ένα βομβαρδισμό στη Συρία την 24η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο συνταγματάρχης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στιβ Ουόρεν, προσθέτοντας ότι συνδεόταν άμεσα με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον φερόμενο ως επικεφαλής της ομάδας των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι την 13η Νοεμβρίου και σκότωσαν 130 ανθρώπους.

Ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ, ο δήμαρχος του Ντρανσί, μιας συνοικίας στο βορειοανατολικό τμήμα του Παρισιού, είπε ότι ο αλ Μουαντάν συνδέεται επίσης με τον Αμιμούρ, έναν 28χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου που ανατινάχθηκε στο χώρο συναυλιών του Μπατακλάν.

«Είχαν συλληφθεί το 2012, όταν σχεδίαζαν να φύγουν για την Υεμένη και είχαν τεθεί υπό δικαστική επίβλεψη» δήλωσε ο Λαγκάρντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, ενώ προσέθεσε ότι ένας τρίτος άνδρας ήταν επίσης μέλος της ομάδας τους.

«Εκείνος (ο αλ Μουαντάν) ήταν πρώτος που έφυγε για τη Συρία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2013. Οι άλλοι δύο έφυγαν περίπου δύο μήνες αργότερα. Εκείνος τους βοήθησε. Αυτό που δεν κατανοώ είναι ότι ο (αλ Μουαντάν) κατάφερε να διαφύγει από τους αστυνομικούς ελέγχους για ένα διάστημα 2 μηνών και κανείς δεν αντέδρασε, κανείς (επίσης) δεν πήγε μετά τους άλλους δύο».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι δε γνώριζε προσωπικά τον αλ Μουαντάν αλλά γνώριζε την οικογένεια του Αμιμούρ.

«Αυτό που η οικογένεια του Αμιμούρ μου είπε ήταν ότι εκείνος (ο αλ Μουαντάν) φαίνεται πως ήταν ο ηγέτης της ομάδας αυτών των τριών ανθρώπων» είπε, ενώ η οικογένεια αποκάλυψε ότι ο Αλ Μουαντάν εντρύφησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους περισσότερο από τους άλλους δύο.

Αν και ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία μετέδωσαν ότι οι Μουαντάν και Αμιμούρ ήταν παιδικοί φίλοι, ο Λαγκάρντ σημείωσε ότι άκουσε ότι ο δυο τους δεν είχαν γνωριστεί προτού ριζοσπαστικοποιηθούν το 2011.

Ο αλ Μουαντάν ζούσε σε μια μεσοαστική συνοικία, μεταξύ του κέντρου του Ντρανσί και του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, σύμφωνα με τον δήμαρχο που επέμεινε ότι δεν επρόκειτο για μια υποβαθμισμένη συνοικία. Η οικογένειά του καταγόταν από το Μαρόκο.

Οι δηλώσεις του Γάλλου δημάρχου βοήθησαν στο να συμπληρωθεί το παζλ με επίκεντρο τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών και οι σχέσεις τους με τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού.

Ο Αμιμούρ είχε καταφέρει να διαφύγει από τουλάχιστον τέσσερις ελέγχους εντός μιας εβδομάδας της γαλλικής αστυνομίας που διεξήγαγε έρευνες καθώς υποπτεύονταν ότι εμπλεκόταν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Περίπου ένα μήνα μετά, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, ωστόσο εκείνος βρισκόταν ήδη στη Συρία.

Τουλάχιστον οκτώ από τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι έχουν σκοτωθεί, οι 7 τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου και άλλος ένας, ο Αμπαούντ, λίγες ημέρες αργότερα σε μια αστυνομική έφοδο στις Βρυξέλλες.

Ο αριθμός των προσώπων που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις ενδέχεται να είναι 10 ή περισσότεροι και τουλάχιστον 4 άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούνται.

Οι δράστες της επίθεσης συντονίζονταν τηλεφωνικά

Οι δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συντονίζονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεφώνου, τόσο μεταξύ τους όσο και με έναν ή δύο συνομιλητές τους στο Βέλγιο, σύμφωνα με στοιχεία των ερευνών που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Ο συντονισμός αυτός είχε αποκαλυφθεί εν μέρει από τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν, σε καφετέριες και σε εστιατόρια και γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, στις οποίες βασίζεται ένα εκτενές σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, προκύπτει ότι οι τζιχαντιστές που βρίσκονταν έξω από το στάδιο και εκείνοι που άνοιξαν πυρ σε χώρους ψυχαγωγίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενημερώνονταν σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες οι μεν των δε. Παράλληλα, μέσω δύο διαφορετικών τηλεφώνων, ένα ή δύο πρόσωπα που είχαν παραμείνει στο Βέλγιο, αντάλλαζαν μηνύματα με τις τρεις ομάδες των επιτιθέμενων.

Στις 20:01 (ώρα Γκρίνουιτς, 22.01 ώρα Ελλάδας) της 13ης Νοεμβρίου, ένας άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν ο Μπιλάλ Αντφί, γάλλος υπήκοος γεννημένος στο Βέλγιο, βρίσκεται έξω από το Stade de France μαζί με άλλα δύο πρόσωπα. Επρόκειτο προφανώς για τους δύο καμικάζι, στα πτώματα των οποίων βρέθηκαν δύο πλαστά συριακά διαβατήρια. Τους τρεις άνδρες είχε αφήσει στο σημείο λίγο νωρίτερα ο Σαλά Αμπντεσλάμ.

Ένας τηλεφωνικός αριθμός, πιθανότατα εκείνος του Μπιλάλ Αντφί, επικοινωνούσε τακτικά με ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες των επιθέσεων σε εστιατόρια και μπαρ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Ο Αντφί αντάλλασε επίσης μηνύματα με ένα τηλέφωνο στο Βέλγιο.

Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του Stade de France -σύμφωνα με τους μάρτυρες τουλάχιστον ο ένας τους επιχείρησε να μπει στο στάδιο την ώρα του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας- ανατινάχθηκαν στις 20.17, στις 20.20 και στις 20.53 (ώρα Γκρίνουιτς).

Στο μεταξύ, στις 20:42, ένας από τους εκτελεστές του Μπατακλάν, στέλνει ένα γραπτό μήνυμα σε άλλο τηλέφωνο που καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων αλλά και την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκε στο Βέλγιο: «Φύγαμε, ξεκινάμε». Το κινητό τηλέφωνο, στο οποίο οι δράστες είχαν κατεβάσει λεπτομερή σχέδια του θεάτρου, βρέθηκε αργότερα σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στο Μπατακλάν.

Στο ίδιο διάστημα, ο κάτοχος ενός τηλεφώνου στο Βέλγιο ήταν σε συνεχή επαφή με άλλο τηλέφωνο που πιστεύεται ότι ανήκε στον Αμπαούντ ή σε κάποιον από τους συνεργούς του.

Ο επόμενος στόχος των ερευνών είναι να καθοριστούν οι ταυτότητες των προσώπων που συνομιλούσαν με τους τζιχαντιστές από το Βέλγιο.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι ο καταζητούμενος Σαλά Αμπντεσλάμ, ο δέκατος από τους δράστες, χρησιμοποιούσε πέντε διαφορετικά τηλέφωνα.