Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία του Βελγίου με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η βελγική εισαγγελία, κατά τη διάρκεια ερευνών την Κυριακή και τη Δευτέρα σε σπίτια στις Βρυξέλλες και την Λιέγη, τέθηκαν υπό κράτηση συνολικά έξι άτομα. Τα τέσσερα αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα.

Στα σπίτια που ελέγχθησαν βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός και φυλλάδια με προπαγάνδα υπέρ των τζιχαντιστών. Δεν βρέθηκαν ωστόσο, όπως τόνισε η εισαγγελία, όπλα ή εκρηκτικά.

«Η έρευνα διαπίστωσε σοβαρές απειλές με στόχο σημεία συμβολικής αξίας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά» ανέφερε η εισαγγελία.

Δεν έχει διαπιστωθεί διασύνδεση με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι Βρυξέλλες, υπενθυμίζεται, βρίσκονταν σε συναγερμό μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς από νωρίς το νήμα είχε οδηγήσει στο Βέλγιο. Στο αποκορύφωμα της υψηλής επιφυλακής για τρομοκρατικές επιθέσεις, η βελγική πρωτεύουσα είχε μπει «στον γύψο» για τρεις ημέρες.

Παράλληλα, τη Δευτέρα οι αρχές της ελβετικής Γενεύης -η οποία επίσης είχε τεθεί σε υψηλή επιφυλακή στις 10 Δεκεμβρίου- αποφάσισαν την επιστροφή στο προηγούμενομ, χαμηλότερο, επίπεδο συναγερμού μετά από επανεξέταση της κατάστασης.