Προς υιοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα «ξεχωρίζει» μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό κινείται το Ισραήλ, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο.

Η αντιπολίτευση επικρίνει σφοδρά την κίνηση υποστηρίζοντας πως στρέφεται κυρίως εναντίον φιλειρηνικών οργανώσεων -ενώ το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στις δύσκολες σχέσεις με την ΕΕ, όπου και βρίσκουν χρηματοδότηση οι περισσότερες από τις οργανώσεις που επηρεάζονται.

Το νέο νομοσχέδιο, με τη βούλα της υπουργού Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ (από τον Εβραϊκό Οίκο), αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για «δήλωση χρηματοδότησης» των ΜΚΟ: Όσες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό για πάνω από το μισό του προϋπολογισμού τους από φορείς στο εξωτερικό, θα πρέπει να το δηλώνουν «επιθετικά» στις αναφορές τους. Μέλη τους που συμμετέχουν σε συζητήσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να φορούν ειδικά «ταμπελάκια».

Το νομοσχέδιο αφορά οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από επίσημους φορείς -αντιθέτως, δεν υπάγονται στις προβλέψεις τους ομάδες που βασίζονται σε δωρεές από ιδιώτες.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται συνήθως οργανώσεις που κρατούν «φιλειρηνική στάση» στο Παλαιστινιακό, στη δεύτερη κυρίως οργανώσεις που έχουν πιο εθνικιστική στάση, όπως ενδεικτικά αναφέρει το Associated Press.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «νόμο φίμωσης» και υποστήριξε πως «φέρνει αστυνομία σκέψης».

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Haaretz μιλά για νομοσχέδιο που «μαρκάρει τις αριστερές οργανώσεις», λεγοντας πως «πρόκειται για άλλη μία απόπειρα να «πυροβοληθεί ο αγγελιαφόρος» και να τρομοκρατηθεί όποιος ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου, αντιθέτως, αντιτείνουν ότι οι ξένες κυβερνήσεις διαθέτουν επαρκείς διπλωματικούς διαύλους ώστε να περάσουν τη θέση τους και ότι η χρηματοδότηση οργανώσεων στο Ισραήλ ισοδυναμεί με ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα.