Ενα υβρίδιο κουρδικού κράτους δημιουργείται στα νότια σύνορα της Τουρκίας με (έμμεση) συνεργασία της Ρωσίας και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» της Αγκυρας στην αγγλόγλωσση ιστοσελίδα της εκφράζει φόβους μήπως «η Τουρκία παύσει να έχει σύνορα με τη Συρία και θα έχει με το (κουρδικό) δημιούργημα». Σημειώνω ότι η έκδοση της εφημερίδας στα τουρκικά δεν αναφέρει τίποτε σχετικό. Σε αντιπαράθεση, η Τουρκία, όπως αποκαλύπτουν τουρκικές πηγές και ουκρανικά ΜΜΕ, παρακινεί και ενισχύει ακτιβιστές της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας σε εξέγερση εναντίον της Ρωσίας, προκαλώντας οξύτατες ρωσικές (φραστικές) αντιδράσεις, αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να ζητήσει από την Αγκυρα «ψυχραιμία» και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να προσθέτει ενα ακόμη θέμα στη φορτωμένη ατζέντα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ενδιαφέρουσα συνάντηση»


Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον τάταρο ακτιβιστή Γιάλτσιν Ακντογκάν και τον ουκρανό πολιτευτή Μουσταφά Ντζμιλιέφ. Ο πρώτος αυτοδιαφημίζεται ως οργανωτής του σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κριμαίας και του «ναυτικού αποκλεισμού» της χερσονήσου. Την επομένη ένας ταταρικής καταγωγής βουλευτής της Ουκρανίας, ο Ραφάτ Τσουμπαρόφ, είχε «μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα» συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε αργότερα ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από «τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας» καθώς και για τον «πολιτικό αποκλεισμό της Κριμαίας» με απώτερο στόχο τη «δημιουργία στρατιωτικής μονάδας (Τατάρων) στην περιοχή Κερτς» (της Κριμαίας).
Η Μόσχα αντέδρασε μάλλον ήπια, αλλά κάνει λόγο για «τρομοκρατικές απειλές», χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα σχετικά με ναυτικό αποκλεισμό της Κριμαίας και προβάλλει μία αρθρογραφία που είναι φανερό ότι εκφράζει το Κρεμλίνο. Καυτηρίασε τις «συνεχείς προκλήσεις οι οποίες συντονίζονται από την Τουρκία» και τονίζει ότι «είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι (η Ρωσία) θα μείνει με τα χέρια δεμένα». Η ονομαστική αναφορά της Τουρκίας προκάλεσε «συστάσεις» στην Αγκυρα εκ μέρους του ΝΑΤΟ και δήλωση ανώνυμης πηγής του Λευκού Οίκου που εξέφρασε «εμπιστοσύνη» στη σοβαρότητα και υπευθυνότητα της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να μη βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.
Ενωση εχθρικών θυλάκων


Αλλά η Αγκυρα, όπως σημειώνουν τουρκικές και ευρωπαϊκές πηγές, έχει στραμμένη την προσοχή της στις στρατιωτικές εξελίξεις σε δύο κουρδικούς θύλακες μέσα στη Συρία οι οποίοι δημιουργήθηκαν τελευταία. Κυβερνητικές πηγές «ανησυχούν σφόδρα» επειδή με παρακίνηση της Ρωσίας, όπως υποστηρίζουν, σιιτικές μονάδες υπό την ηγεσία ιρανών στρατιωτικών έχουν προωθηθεί με κατεύθυνση τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του «στρατού των τρομοκρατών του ΡΚΚ». Φανερός στόχος τους: να ενώσουν αυτούς τους θύλακες. Αυτό, κατά την εκτίμηση πολιτικών αναλυτών στην Αγκυρα, δημιουργεί μια γεωγραφικά εκτεταμένη περιοχή, ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία, και μπορεί να αποτελέσει «το βασικό κύτταρο της πραγματοποίησης του ονείρου των Κούρδων – ένα υβρίδιο του κουρδικού κράτους». Η Ρωσία τους εφοδίασε στις αρχές Δεκεμβρίου με «ποσότητες όπλων και άλλο στρατιωτικό υλικό», γεγονός το οποίο «σήμανε συναγερμό στην Αγκυρα» γράφει η «Σαμπάχ».


Η διαμάχη Ρωσίας – Τουρκίας
Νέες προκλήσεις και νέες εξηγήσεις

Η άσφαιρη και φραστική μόνο, επί του παρόντος, σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία άρχισε το περασμένο φθινόπωρο και σταδιακά οξύνθηκε –προειδοποιήσεις προέδρου Πούτιν στην Αγκυρα, απειλές Νταβούτογλου ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον της Ρωσίας κ.ά. –επιτρέπει σε αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να δώσουν μια νέα εξήγηση για ορισμένα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Στο κλίμα έντασης που δημιουργείται τοποθετεί το αμερικανικό «Weekly Standard» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού με τουρκικό πύραυλο. Ηταν σκόπιμη, ένα είδος «συγκεκριμένης προειδοποίησης της Αγκυρας με συγκεκριμένο αποδέκτη» στο Κρεμλίνο και πιθανόν «απάντηση (…) στις αντιτουρκικές προκλήσεις» του Κρεμλίνου. Η ρωσική απάντηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκδηλώθηκε με την καταστροφή του πολεμικού υλικού το οποίο έστειλε η Τουρκία σε φιλικές της σουνιτικές δυνάμεις. Η λεζάντα που συνόδευε τις σχετικές φωτογραφίες του CNN έκαναν λόγο για «συγκλονιστική καταστροφή (πολεμικού) υλικού και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων». Στο ίδιο κλίμα τοποθετείται και η στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στους Κούρδους για την επέκταση του ελέγχου τους προς τα τουρκικά σύνορα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ