Οι τομείς της τουρκικής οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι ήδη πολλοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο κλάδος του χειμερινού τουρισμού με τους ξενοδόχους στους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Τουρκίας να κάνουν λόγο για κύμα ακυρώσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Ζαμάν».
Μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα τέλη Νοεμβρίου, η Μόσχα επέβαλε αρκετούς περιορισμούς στην Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο, γεγονός που προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων στους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Την ώρα, όμως, που τα τουρκικά Μέσα, παρουσιάζοντας της επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, εστιάζουν κυρίως στη μείωση των τουριστών στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, οι εκπρόσωποι του χειμερινού τουρισμού στην Τουρκία καλούνται επίσης να διαχειριστούν απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Μεχμέτ Ακούς από την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας δήλωσε πως περισσότερο από το 25% όλων των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Ουλουντάγκ από Ρώσους έχει ακυρωθεί. Επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις των ρώσων τουριστών άρχισαν να μειώνονται πολύ πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού εξαιτίας της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ακούς υπογράμμισε πως η πρόσφατη κρίση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

«Το πρόβλημα με τη ρωσική οικονομία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Τουρκία. Κατάστρεψε την Αττάλεια το καλοκαίρι και έπληξε και τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα το Ουλουντάγκ, το χειμώνα»
, ανέφερε.
Μέσα σε διάστημα 14 εβδομάδων, οι ακυρώσεις κρατήσεων από ρώσους τουρίστες, αλλά και από τουρίστες από την Πολωνία οι οποίοι ανησυχούν για το επίπεδο ασφάλειας στην Τουρκία, επέφεραν απώλειες ύψους 455 εκ. ευρώ, 273 από τα οποία χάθηκαν εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης.