«Ανοικτές πόρτες» είπε ότι κρατά ο ισπανός υπηρεσιακός, πλέον, πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές του PSOE και το κεντρώο Ciudadanos, προσκαλώντας τα σε αόριστη συμφωνία για κυβέρνηση -χωρίς να μιλά για συνασπισμό- ενώπιον του αδιεξόδου, θέτοντας ως προθεσμία την 13η Ιανουαρίου.

Το PSOE έχει φανεί αρχικά αρνητικό σε συνεργασία με τον Ραχόι, την ώρα που το Podemos -το μοναδικό στο οποίο δεν στράφηκε ο πρωθυπουργός- ξεκαθαρίζει πως θα κάνει τα πάντα για να μην κυβερνήσει ξανά το Λαϊκό Κόμμα.

Μετά το πικρό αποτέλεσμα της κάλπης για το PP του Ραχόι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της «σταθερότητας» και κάλεσε όσους «συμμερίζονται την ανάγκη να προστατευθεί η συνταγματική τάξη, η ενότητα της χώρας και ο διεθνής ρόλος της Ισπανίας» σε συνομιλίες – με σαφείς δηλαδή αναφορές στο ζήτημα της Καταλονίας.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην κατονόμασε σε ποιους απευθύνει την έκκληση, όμως οι κόκκινες γραμμές που έθεσε -η ενότητα της Ισπανίας, ο διεθνής ρόλος της χώρας και η διατήρηση της μέχρτι τώρα οικονομικής πολιτικής- αποκλείουν το Podemos και στρέφονται στα άλλα δύο κόμματα.

Ως χρονικό ορίζοντα για τον πρώτο γύρο επαφών μεταξύ των κομμάτων, ο Ραχόι έθεσε την ημέρα σύγκλησης του Κοινοβουλίου, την 13η Ιανουαρίου.

Το σοσιαλιστικό PSOE, έχει ήδη δείξει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει κυβέρνηση υπό τον Ραχόι και το PP. Τόσο το ίδιο, όσο και το Podemos, έδειξαν επιπλέον πως δεν σκοπεύουν να επιλέξουν την αποχή στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας στο νέο Κοινοβούλιο (όπου στην όποια κυβέρνηση θα αρκούσε σχετική πλειοψηφία) και να διευκολύνουν κυβέρνηση μειοψηφίας.