Το Plan B καλείται να αναζητήσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από την απόρριψη από τους ευρωπαίους ηγέτες της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ πάνω στις περικοπές παροχών προς ευρωπαίους μετανάστες.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να επιτύχει αλλαγή της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει για παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Πολλές από τις 28 χώρες-μέλη απέρριψαν την πρόταση του Κάμερον, πρόταση που κατέχει κεντρική θέση στην καμπάνια του βρετανού πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της χώρας του με την ΕΕ, με τον γάλλο πρόεδρο να είναι ο πρώτος που εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κάμερον βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής μετά από τέσσερις ώρες και δήλωσε ότι βλέπει μπροστά του «δρόμο προς συμφωνία».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Ο Κάμερον σημείωσε: «Νομίζω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά είναι αλήθεια ότι θα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής χαρακτηρίσει την πρόταση για της παροχές είναι μη αποδεκτή είπε μετά το τέλος του δείπνου των ευρωπαίων ηγετών ότι «οι ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αλλά και τη βούλησή τους να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση». Εμφανίστηκε, μάλιστα, πολύ πιο αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να στερεί από ευρωπαίους μετανάστες κοινωνικές παροχές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών τους στη Βρετανία.

«Αυτό που μου φαίνεται το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να ακουμπήσουμε τη Συνθήκη, ή το θέμα αυτό να αγγίξει τη Συνθήκη, γιατί θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη κυκλοφορία» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Αυτός είναι ο λόγος που προτάθηκε στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει μια εκτεταμένη εργασία γι’ αυτό που θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των Συνθηκών, ή τι θα μπορούσε να γίνει αργότερα, αν θα έπρεπε να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας άνοιξε επίσης μια πόρτα σε μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών μακροπρόθεσμα. «Αν χρειαζόμαστε αλλαγές στις Συνθήκες, και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο, τότε όλοι συμφωνούμε» ότι αυτές δεν πρέπει να γίνουν τώρα, αλλά «μπορούν να γίνουν» αργότερα, δήλωσε.

Εκτός από το αίτημά του για τις κοινωνικές παροχές των ευρωπαίων μεταναστών, ο Κάμερον ζητεί επίσης μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη, στην οποία δεν ανήκει η χώρα του, καθώς και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι και αυτά τα σημεία απαιτούν δουλειά.

«Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω για την ψευδαίσθηση αυτή να πιστεύεται ότι υπάρχουν τρία εύκολα θέματα και ένα δύσκολο. Υπάρχουν τέσσερα δύσκολα ζητήματα και το καθένα από αυτά κρύβει άλλα θέματα στα οποία πρέπει επίσης να επανέλθουμε μέχρι τον Φεβρουάριο» τόνισε.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου.