Η προσφυγική κρίση βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών των «28» καλούνται να συζητήσουν τα σχέδια για την σύσταση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις και πιστεύω ότιείμαστε έτοιμοι να συνεργαστουμε περαιτέρω με την Τουρκία για το προσφυγικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργος, ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία, είπε πως δεν είναι καιρός για εξόδους αλλάγια είμαστε ενωμένοι και μαζί».

«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Φρ. Ολάντ δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ , προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Μίνι Σύνοδος με Τουρκία

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος αναζήτησε τρόπους υποδοχής σύρων προσφύγων σε μίνι-Σύνοδο με την Τουρκία.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκαν με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη μίνι-Σύνοδο συμμετείχαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά, στη μίνι Σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί πρόταση να γίνεται υποδοχή σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο σχέδιο.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έχει ενταθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Τη νύχτα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επεισόδια σημειώθηκαν σε ολλανδική πόλη, από Ολλανδούς που αντιδρούσαν στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Γιούνκερ: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει καταρχήν συμφωνία για κοινή προστασία εξωτερικών συνόρων»

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει καταρχήν συμφωνία για κοινή προστασία εξωτερικών συνόρων» δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κράτη-μέλη, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας ανέφερε.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον πολλά σύνορα. Έχουμε ένα και έχουμε κοινή ευθύνη για την προστασία του. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή δεν είναι η απάντηση σε μια νέα ανάγκη. Έρχεται για να αποκαταστήσει μια αδυναμία του συστήματός Σένγκεν», είπε, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

«Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής ότι υπό την ηγεσία μου, θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε ό, τι έχουμε χτίσει και να γίνει ισχυρότεροι και καλύτεροι», είπε.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε ό, τι αντιπροσωπεύει η Σένγκεν, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει!», τόνισε με νόημα.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο», συμπλήρωσε, καλώντας τα κράτη μέλη να αποφασίσουν στη Σύνοδο λαμβάνοντας το θέμα ως «επείγον».

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μ.Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες

Με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ξεκίνησε το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στη βελγικη πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Οι δύο άντρες συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναλυτικά η δήλωση του ελληνα πρωθυπουργού μετά την συνάντηση με τον Νταβούτογλου

«Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε κε Πρωθυπουργέ. Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις,.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.
Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, όπου το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα ειναι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, υπό τον όρο της αποτελεσματικής κινητοποίησής της για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου η προσφυγική κρίση, αλλα και οι σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Να σημειωθεί ότι εν όψει της Συνόδου Κορυφής ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε, μέσω των Financial Times, ότι η χώρα «κινδυνεύει να γίνει μια ‘μαύρη τρύπα’ (σ.σ. για πρόσφυγες και μετανάστες) εάν δεν μειωθούν οι ροές».

Δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε από το Στρασβούργο ότι «η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τους «28» να προσυπογράψουν την πρόταση της Κομισιόν για την αναβαθμισμένη Frontex.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η προσφυγική κρίση οδήγησε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι μικρή ομάδα χωρών της δυτικής Ευρώπης μπορεί να εξωθούνταν στον σχηματισμό μιας «μίνι-Σένγκεν» εάν η ΕΕ αποτύγχανε να βρει λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει άμεσα με απόφαση της Κομισιόν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από κράτος – μέλος με στόχο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την προστασία του χώρου Σένγκεν.

Μιλώντας επίσης την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης της Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι η «η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Στην παρέμβασή του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

    Από πλευράς της η Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε κατά την καθιερωμένη ομιλία της στην Μπούντεσταγκ προ της Συνόδου Κορυφής ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «hot spots» σε Ελλάδα και Ιταλία. Επίσης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο-κλειδί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

      Την ίδια στιγμή, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν.

      Στην επιστολή του, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

      Πέραν του προσφυγικού, στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Βρετανίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία έως το Φεβρουάριο.

      Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επί τη βάσει της έκθεσης των «πέντε Προέδρων» και παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την Εσωτερική Αγορά, την Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, οι «28» θα αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών.

      Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τη Συρία, εκφράζοντας τη στήριξή του στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπει τέλος στον πόλεμο και για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.