Την υλοποίηση της δέσμευσης για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων ζήτησε από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και προειδοποίησε ότι η πολιτική ηγεσία θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Από το βήμα του συνεδρίου της CDU στην Καρλσρούη η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα της πολιτικής στο προσφυγικό, όμως δεσμεύτηκε για περιορισμό του αριθμού εισερχόμενων προσφύγων στη Γερμανία.

«Το 2016 δεν θα είναι πιο εύκολο από το 2015 και ο λαός ενδιαφέρεται μόνο για το εάν θα πετύχουμε τελικά να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων» δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο της CDU στην Καρλσρούη.

Και σημείωσε ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως τις τελευταίες πέντε ημέρες, το 2016 θα φθάσουν στη Γερμανία περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι φέτος.

Χωρίς όριο ή μείωση δεν θα είναι δυνατό να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την ανθρωπιά, τη συμπόνια, την ενσωμάτωση, την ασφάλεια της χώρας και την εμπιστοσύνη των πολιτών, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο ψήφισμά της η CDU αναφέρει ότι ακόμη και μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να επιβαρυνθεί υπερβολικά από το μέγεθος και την ταχύτητα του προσφυγικού ρεύματος.

«Δεν υπάρχει στον κόσμο χώρα η οποία να δέχεται απεριόριστο αριθμό προσφύγων. Ούτε η Γερμανία θα το καταφέρει μακροπρόθεσμα» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει μεν να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε το κόμμα του περί «πλαφόν» στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να δεχτεί η Γερμανία, αλλά ότι συμφωνεί με τη θέση της CDU για την ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων κατοίκων της χώρας.