Σε συζητήσεις με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται η Ρωσία για να της παρασχεθούν διευκολύνσεις (στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου και το λιμάνι της Λεμεσού) στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί τρόπος για την εξασφάλιση των διευκολύνσεων.

Ο Ρώσος πρέσβης επεσήμανε ότι η θέση της Κύπρου είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη για τη Μόσχα και όλους τους συμμάχους που αγωνίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμός των δράσεων.

Ο Στάνισλαβ Οσάτσι συναντήθηκε τη Δευτέρα στην πρεσβεία με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στο Κυπριακό, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η συνάντηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, καθώς αντηλλάγησαν απόψεις πάνω σε τρία σοβαρά θέματα. «Πρώτον, έτυχα μίας λεπτομερειακής ενημέρωσης για την πολιτική και τη στάση που ακολουθεί η Ρωσία στα γεγονότα, όπως έχουν εξελιχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου» είπε.

Το δεύτερο θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, αφορούσε τη φάση που βρίσκεται σήμερα η συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού, πάνω στο οποίο αντηλλάγησαν απόψεις.

Τρίτον, ο κ. Σιζόπουλος μετέφερε τη θέση της ΕΔΕΚ, όπως αυτή επίσημα έχει διατυπωθεί, για την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει εάν και εφόσον η Ρωσία το επιθυμεί, στρατιωτικές διευκολύνσεις κατά το πρότυπο των διευκολύνσεων που έχουν παραχωρηθεί και στη Γαλλία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των μεγάλων κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του ISIS, αλλά και τον ύποπτο ρόλο που η Τουρκία διαδραματίζει σε αυτά τα γεγονότα.

Από την πλευρά του ο κ. Οσάτσι επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν τα τρία αυτά ζητήματα και εξέφρασε τη θέση πως είναι σοβαρό θέμα η ανταλλαγή απόψεων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η οποία όπως σημείωσε, δεν είναι κρίσιμη μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

«Βλέπουμε τι γίνεται τώρα παντού γύρω από την Κύπρο» είπε, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους που επεκτείνεται σε αυτή την περιοχή. Και σημείωσε πως η θέση της Κύπρου είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη για τη Μόσχα και για όλους τους συμμάχους που καταπολεμούν τον ISIS.

Ερωτηθείς εάν χρειάζεται η Ρωσία διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Οσάτσι είπε πως η χώρα του συζητά με το υπουργείο Εξωτερικών. «Νομίζω πως θα βρούμε τον τρόπο να πάρουμε αυτές τις διευκολύνσεις» κατέληξε.