«Ηταν τρομοκρατικό χτύπημα; Οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους; Είχε ο βασικός δράστης, ο 28χρονος Σαγέντ Φαρούκ, διασύνδεση με ξένους τζιχαντιστές;». Αυτά ήταν τα πρώτα ερωτήματα που έθεσαν οι Αρχές μετά την ένοπλη επίθεση της Τετάρτης σε κέντρο παροχής υπηρεσιών για άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας –και τραυματίστηκαν περισσότεροι από είκοσι.
Την επομένη του μακελειού στελέχη του FBI ανακάλυψαν στην κατοικία του ζευγαριού που πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση ένα τεράστιο οπλοστάσιο με χιλιάδες σφαίρες και 12 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Δεν βρήκαν όμως κανένα στοιχείο που να αποκαλύπτει τα κίνητρα των δραστών της πιο αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή σε δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν του Κονέκτικατ πριν από μία τριετία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είχαν προσχεδιάσει το αποτρόπαιο έγκλημά τους, ενώ θεωρείται πιθανό να ετοίμαζαν και άλλες ανάλογες επιθέσεις.
Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας που επικαλείται το CNN, ο υπάλληλος της τοπικής Υγειονομικής Υπηρεσίας Φαρούκ και η 27χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, είχαν «ριζοσπαστικοποιηθεί» με αφορμή, κατά πάσα πιθανότητα, τα πρόσφατα ταξίδια τους στη Σαουδική Αραβία. Και «είχαν επαφές με υπόπτους για ισλαμική τρομοκρατία οι οποίοι ελέγχονταν από το FΒΙ».
Αλλά ο γεννημένος στο Ιλινόι Φαρούκ χαρακτήριζε τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε «ένα μείγμα Δύσης και Ανατολής». Συνεργάτες του δήλωσαν πως ήταν «ένας ήρεμος άνθρωπος που ήθελε να ζήσει το αμερικανικό όνειρο». Ο ίδιος δεν έκρυβε την εμμονή του για τα όπλα και τη φανατική προσήλωσή του στο σουνιτικό δόγμα.
Οι Αρχές αντιμετωπίζουν το μακελειό ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να δηλώσει ότι η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το μείζον πρόβλημα της οπλοκατοχής και της ευκολίας με την οποία κάποιος, οποιοσδήποτε, μπορεί να προμηθευτεί όπλα κατάλληλα για τα πεδία των μαχών της Συρίας και όχι για τους δρόμους μιας πόλης 200.000 κατοίκων. Οποια και αν ήταν τα κίνητρα του δολοφονικού ζεύγους, αποτελεί τραγικό γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των όπλων περισσότεροι αμερικανοί πολίτες από τους αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν συνολικά στους πολέμους της Κορέας, του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. «Εχουμε 14 ανθρώπους νεκρούς στην Καλιφόρνια και αυτό είναι μια φρικτή τραγωδία. Αλλά σήμερα τα όπλα αφαίρεσαν ακόμη 88 ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε την ημέρα της επίθεσης ο Τεντ Αλκορν, επικεφαλής μιας ΜΚΟ που δίνει αγώνα για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων όσον αφορά την οπλοκατοχή.
«Πίστη και υποταγή» στο ISIS


Ελάχιστα λεπτά αφότου σήμανε ο πρώτος συναγερμός έξω από το κέντρο υγείας του Σαν Μπερναρντίνο όπου σημειώθηκε η επίθεση συγκεντρώθηκαν δεκάδες μέλη διαφόρων σωμάτων ασφαλείας. Επρόκειτο για έναν μικρό στρατό, ο οποίος ωστόσο κλήθηκε για ακόμη μία φορά να πολεμήσει σε έναν πόλεμο «που δεν μπορεί να κερδηθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η «Ουάσιγκτον Ποστ». Σήμερα στις ΗΠΑ των 310 εκατ. κατοίκων κυκλοφορούν 370 εκατ. όπλα, ενώ η σφαγή της Τετάρτης ήταν η 355η μαζική δολοφονία που σημειώθηκε σε διάστημα 335 ημερών.
«Πίστη και υποταγή» στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι φέρεται ότι δήλωσε, και μάλιστα την ημέρα της σφαγής, η Τασφίν Μαλίκ. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο CNN, οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους, η γυναίκα εξέφρασε τον «θαυμασμό» της για τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω μηνυμάτων που ανάρτησε στο Facebook, δίχως ωστόσο να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητά της. Δεν παρέλειψε ωστόσο να διαγράψει τα εν λόγω μηνύματα πριν από την επίθεση, ενώ υπάρχουν και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το ζευγάρι προσπάθησε να καταστρέψει τις ηλεκτρονικές του συσκευές. Η Μαλίκ μετέβη στις ΗΠΑ το 2014 έχοντας λάβει βίζα γάμου, ενώ για πρώτη φορά σε επαφή με τον σύζυγό της ήρθε μέσω μιας διαδικτυακής υπηρεσίας γνωριμιών αποκλειστικά για μουσουλμάνους.
Ο Σαγέντ Φαρούκ και η σύντροφός του για κάποιους ήταν «παράφρονες», άτομα τα οποία ίσως έχασαν τα λογικά τους από εξτρεμιστικές ιδεολογίες και μετατράπηκαν σε τρομοκράτες. Αλλά σίγουρα δεν ήταν περισσότερο «τρελοί» από εκείνους που, θεωρώντας πως υπερασπίζονται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, οπλίζουν τα χέρια εκατομμυρίων Αμερικανών.

Γκάρι Κλεκ, καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας
«Τα κίνητρα της επίθεσης μοιάζουν πολιτικά»
«Σίγουρα δεν θα απέκλεια την εξτρεμιστική ιδεολογία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η επίθεση φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη, τον βαρύ οπλισμό που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και το ενδεχόμενο να εμπλέκεται και ένα τρίτο άτομο στην επίθεση, θεωρώ απίθανο η σφαγή να ήταν το αποτέλεσμα είτε ενός ξαφνικού θυμού είτε κάποιας ψυχικής πάθησης. Κατ’ επέκταση, το να είναι τα κίνητρα της επίθεσης πολιτικά μοιάζει μια σαφής πιθανότητα».
Αυτά δηλώνει στο «Βήμα» ο Γκάρι Κλεκ, καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, σχολιάζοντας τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας. Οσον αφορά τη μάστιγα της ανεξέλεγκτης οπλοχρησίας στις ΗΠΑ, ο αμερικανός ακαδημαϊκός δηλώνει πως ο δημόσιος διάλογος για το εν λόγω ζήτημα «είναι σίγουρα πολιτικός, από τη στιγμή που πολλοί αμερικανοί ψηφοφόροι κατέχουν όπλα τα οποία χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, όπως η αυτοάμυνα, και αρκετοί από αυτούς εναντιώνονται σε περιορισμούς όσον αφορά τα όπλα που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τους εγκληματίες, οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να παραβιάσουν τους όποιους νόμους. Κάποια μέτρα όπως ο έλεγχος του παρελθόντος όλων όσοι προσπαθούν να αγοράσουν όπλα θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της καθημερινής βίας. Οι αιματηρές πολύνεκρες επιθέσεις αποτελούν ωστόσο εκείνη τη μορφή βίας που είναι ελάχιστα πιθανόν να μειωθεί από την εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, κυρίως γιατί οι δράστες έχουν τόσο ισχυρά κίνητρα για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους ώστε αδιαφορούν για τις ποινικές συνέπειες ή τα όποια άλλα εμπόδια».

ΣΕΝΑΡΙΟ
Μια μοιραία(;) λογομαχία

Μπορεί άραγε ένας γερός καβγάς για τις διαφορές Εβραίων, χριστιανών και μουσουλμάνων να στάθηκε αφορμή για το λουτρό αίματος στην Καλιφόρνια; Σύμφωνα με την Κουλέμε Στίβενς, φίλη του Νίκολας Θαλασσινού (φωτογραφία), δύο εβδομάδες πριν από τη σφαγή εκείνος και ο δράστης είχαν μια «παθιασμένη συζήτηση» για τη θρησκεία. Γνωστός για τις φιλοϊσραηλινές θέσεις του αλλά και για την κάθετη αντίθεσή του στο Ισλάμ (αντιλήψεις τις οποίες εξέφραζε μέσω αναρτήσεών του στο Facebook), ο Θαλασσινός μετέφερε στη φίλη του το γεγονός, το οποίο πάντως δεν είχε καταλήξει τότε σε χρήση βίας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να ξανακαβγάδισαν στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που εξελίχθηκε σε σφαγή. Ο 52χρονος Θαλασσινός ήταν και αυτός επιθεωρητής για θέματα περιβαλλοντικής υγείας και συνεργαζόταν με τον Φαρούκ.
Ιουδαίοι λατρεύουν τον Χριστό

Ηταν οπαδός του μεσσιανικού ιουδαϊσμού, μιας υβριδικής αίρεσης που συνδυάζει στοιχεία από τον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό. Οι περίπου 350.000 οπαδοί της αναγνωρίζουν μεν τον Ιησού ως Μεσσία αλλά ζουν σύμφωνα με τις επιταγές και το τυπικό της εβραϊκής θρησκείας. Εχουν στενούς δεσμούς με το Ισραήλ και συχνά είναι φανατικοί, αν και όχι απαραίτητα μισαλλόδοξοι. Στη σύγχρονη εκδοχή του το κίνημα αυτό έχει τις ρίζες του στην πολύχρωμη δεκαετία του 1960 στη Δύση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ