Δεν ρίχνει τους τόνους το Κρεμλίνο απέναντι στην Τουρκία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει πως η Άγκυρα θα μετανιώσει «πολλές φορές» την κατάρριψη του Sukhoi, υπαινισσόμενος πως τα αντίποινα δεν θα περιοριστούν σε εμπορικές κυρώσεις -λέγοντας πάντως πως «δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία». Επιμένει στις κατηγορίες του πως η Τουρκία «συνδράμει τους τρομοκράτες» της ISIS.

«Ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έκαναν» δήλωσε προσθέτοντας δηκτικά ότι «προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την άρχουσα κλίκα της Τουρκίας κάνοντας να χάσουν τα λογικά τους». Επιμένει στις κατηγοριες.

H καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των βουλευτών την Πέμπτη ξεκίνησε με την εμπλοκή στο Συριακό και την κόντρα με την Τουρκία.

Ο Βλ.Πούτιν «ευχαρίστησε τους ένστολους που πολεμούν την τρομοκρατία», λέγοντας πως υπερασπίζονται την ρωσική ασφάλεια. Γρήγορα, ο ρώσος πρόεδρος πέρασε στην διαμάχη με την Τουρκία.

«Δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία» είπε, για να συνεχίσει: «Όποιος όμως πιστεύει πως αφού διέπραξε αυτό το απαίσιο έγκλημα πολέμου, αυτή τη δολοφονία σε βάρος του λαού μας, θα γλιτώσει μόνο με μέτρα που αφορούν τις τομάτες ή περιορισμούς σε άλλους τομείς, κάνουν πικρό λάθος».

Η Μόσχα, υπενθυμίζεται, προανήγγειλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των τουρκικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.

«Η Τουρκία θα μετανιώσει, παραπάνω από μία φορά, για την κατάρριψη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Μόνο ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έριξαν, ίσως αποφάσισε να τους τιμωρήσει τρελαίνοντάς τους»

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Ίσως μόνο ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έριξαν. Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγεσία στην Τουρκία, κάνοντάς την να τρελαθεί».

Επανήλθε δε στις κατηγορίες του περί τουρκικής υποστήριξης στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η Μόσχα «δεν θα αγνοήσει πως η Τουρκία συνδράμει τους τρομοκράτες». Σε έμμεση δε αναφορά του προς τη Δύση, ο Πούτιν την κατηγόρησε για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην στάση της απέναντι στο ζήτημα.