Ρευστότητα και επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα λάβει ως αντάλλαγμα η Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δίνει στη δημοσιότητα το Reuters, η Τουρκία θα βοηθήσει την ΕΕ να χειριστεί τη ροή των προσφύγων με οικονομικό αντάλλαγμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και με πολιτικό αντάλλαγμα την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Και οι δύο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε και με άμεση επίδραση, θα εντείνουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς Τουρκία και ΕΕ, ενώ θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και επιστροφής των μεταναστών αυτών στις χώρες καταγωγής τους» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ΕΕ θα ανοίξει, επίσης, το Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, οι οποίες εκκρεμούν από το 2005, και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια για συζήτηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Η ΕΕ έχει, επίσης, ως στόχο να άρει την ανάγκη για χορήγηση βίζας σε Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, εάν η Άγκυρα πληροί ορισμένα κριτήρια που καθορίζονται βάσει ενός οδικού χάρτη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά τις συνομιλίες.