Ρώσοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης συνέλαβαν δεκάδες τούρκους επιχειρηματίες για παραβίαση των όρων της βίζα, εν μέσω της έντασης που επικρατεί στη σχέση των δύο πλευρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Συνολικά 39 επιχειρηματίες συνελήφθησαν σε μία κίνηση που θεωρείται αντίμετρο για την κατάρριψη του μαχητικού.

Οι 39 επιχειρηματίες συμμετείχαν σε συνέδριο για τη γεωργική βιομηχανία στα νότια της Ρωσίας, στην περιοχή Κρασνοντάρ. Συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης επειδή εισήλθαν στην χώρα χωρίς επαγγελματική βίζα.

«Οι τούρκοι πολίτες χρειάζονται βίζα για να μπουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες ή για εμπορικούς λόγους και σε αυτή την περίπτωση, οι (τούρκοι) πολίτες είχαν εισέλθει στη Ρωσία για εμπορικούς λόγους» είπε ο αντιπρόεδρος της υπηρεσίας μετανάστευσης της περιοχής σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ένας από τους συλληφθέντες είπε ότι δεν γνώριζε ότι χρειαζόταν βίζα και σημείωσε ότι φτάνοντας στη χώρα, είχε πει στους αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης ότι στόχος του ήταν να επισκεφθεί την έκθεση.

«Ρωτήσαμε ποιο κουτάκι πρέπει να επιλέξουμε και μας είπαν να επιλέξουμε αυτό που έλεγε «τουρίστας»» είπε ο Μπάρις Καλκάν, ένας από τους συλληφθέντες.

Αλλος σημείωσε ότι οι ρωσικές Αρχές δεν τους άφησαν αμφιβολία για το ότι οι συλλήψεις έγιναν ως αντίποινα για το ρωσικό μαχητικό.

«Δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε, ήταν σαν να ήμασταν όμηροι» είπε επιχειρηματίας, μιλώντας στο CNN Turk. Είπε ότι στη διάρκεια της σύλληψής του άκουσε έναν αξιωματούχο να λέει: «ρίξατε το αεροπλάνο μας, επομένως ορίστε τι παθαίνετε».

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο απέλασης και επιβολής προστίμου ύψους 2.000 έως 5.000 ρουβλίων ο καθένας.