Η κατάρριψη, την Τρίτη, ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί τη συνέχεια της ολοένα κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας με στόχο χωριά Τουρκμένων στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Θεωρώντας τους Τουρκμένους φίλους και συγγενείς και γνωρίζοντας ότι τα εδάφη που κατέχουν αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά την εξάπλωση των Κούρδων της Συρίας σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, η Άγκυρα εναντιώνεται με σθένος στις ρωσικές επιχειρήσεις στην εν λόγω περιοχή, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.
Αλλά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από τη Ρωσία ενδέχεται να μειώσει τις πιθανότητες για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ τον δύο χωρών, τουλάχιστον από την πλευρά της Τουρκίας.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η αποκλιμάκωση της έντασης πλέον δεν εξαρτάται μόνον από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της όσον αφορά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των Τουρκμένων, μιας σουνιτικής μειονότητας η οποία, όπως ακριβώς η Άγκυρα, αντιτάσσεται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι μάχες στο κυβερνείο της Λαττάκειας στη δυτική Συρία κοντά στα σύνορα της Τουρκίας εντάθηκαν έπειτα από τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη υποστηρίζουν μια επίθεση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του σιιτικού Ιράν, αναφέρουν τουρκμένοι μαχητές.
Το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τον «εντατικό» βομβαρδισμό των χωριών. Τονίστηκε ότι οι ενέργειες της ρωσικής πλευράς δεν αποτελούν μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού σε χωριά όπου κατοικούν Τουρκμένοι και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία θεωρεί επίσης πως τα εδάφη που κατέχουν οι Τουρκμένοι στη βορειοδυτική Συρία εμποδίζουν την εδαφική επέκταση των κουρδικών πολιτοφυλακών της Συρίας, τα μέλη των οποίων χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)
Τα τουρκικά Μέσα αναφέρουν ότι Τουρκμένοι από 50 χωριά αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή από την περιοχή Γκιμάμ της Λαττάκειας την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξαν επίσης αναφορές για τουρκμένους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Τουρκία από την επαρχία Χατάι της Συρίας. Ο Ομέρ Αμπντουλάχ, διοικητής της τουρκμενικής ΤαξιαρχίαςΣουλτάνος Αμπντουλχαμίτ‘, ζήτησε από την Άγκυρα να επέμβει ώστε να σταματήσει η επίθεση.
‘Προσπαθούμε να επιβιώσουμε κάτω από αφόρητη βαναυσότητα και χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Τουρκίας’, δήλωσε ο Αμπντουλάχ. ‘Κάθε μέρα οι τουρκμένοι αδελφοί μας πεθαίνουν. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας στηρίξει. Για έχουμε μείνει μόνοι μας;’
Η οθωμανική Τουρκία και η τσαρική Ρωσία διεξήγαγαν έναν πόλεμο την περίοδο 1877-1878. Και ο Στάλιν διεκδίκησε τμήματα της ανατολικής Τουρκίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά οι σχέσεις (μεταξύ των δύο χωρών) βελτιώθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια με μια σειρά ενεργειακών και εμπορικών συμφωνιών.
Η οικονομική εξάρτηση είναι ένας σημαντικός λόγος, μεταξύ πολλών άλλων, για να μην επιθυμεί ο Ερντογάν αυτό το τελευταίο περιστατικό στα τουρκικά σύνορα να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση –αν και αυτό μπορεί να είναι κάτι το όποιο δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό του».