Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής η διέλευση ρωσικών αεροσκαφών από τον τον ουκρανικό εναέριο χώρο, νέα εξέλιξη στην κρίση που σοβεί μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και την σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. Προηγήθηκε ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

«Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις» ανακοίνωσε ο Γιάτσενιουκ στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους. Οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ουκρανικά αεροσκάφη, όμως μέχρι τώρα τα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετούν πάνω από την Ουκρανία.

Νωρίτερα την Τετάρτη η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο δεν έχει προχωρήσει σε νέες πληρωμές, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz διαβεβαίωσε ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο «σε περίπτωση ανάγκης» και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Έπειτα από μία ακόμη διακοπή το καλοκαίρι, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία επαναλήφθηκαν στις 12 Οκτωβρίου χάρη σε μια συμφωνία που προβλέπει ότι το Κίεβο θα πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που επιθυμεί.

«Η Naftogaz έλαβε το σύνολο της ποσότητας του ρωσικού αερίου που έχει πληρώσει» και «δεν έγινε καμία [νέα] πληρωμή», ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός.

Η Gazprom εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το «ανεπαρκές» επίπεδο των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ουκρανικό έδαφος, τα οποία προορίζονται για να διασφαλίζουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η άρνηση να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σχετικά με την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους και με την κάλυψη των αναγκών σε αέριο των Ουκρανών καταναλωτών στη διάρκεια του χειμώνα», επισημαίνει.

Περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η Naftogaz σημειώνει ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο «σε περίπτωση ανάγκης, βάσει του επιπέδου κατανάλωσης στην Ουκρανία και λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά».

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται την ώρα που τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εκρήξεις κατέστρεψαν δύο γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος και τροφοδοτούσαν την Κριμαία.

Οι αρχές της χερσονήσου έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η Κριμαία παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τη δολιοφθορά στους πυλώνες.

Το Κίεβο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται.