Προσπάθεια για αποκλιμάκωση της ρωσοτουρκικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση για συνάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Λαβρόφ δεν έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Interfax.

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο διασωθείς ρώσος πιλότος δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίση από τις τουρκικές δυνάμεις και σημείωσε ότι δεν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 καθώς και ένα πολεμικό πλοίο θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία όπως μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, είπε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε… πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της».

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο» παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Οι επιχειρήσεις της Ρωσίας θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά της η Αγκυρα δια στόματος Νταβούτογλου ανέφερε ότι κανένας δεν νομιμοποιείται να επιτείθεται στους Τουρκμένους στη Συρία με το πρόσχημα ότι πολεμά κατά της ISIS.

Ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μια «φιλική και γειτονική χώρα», που προκλήθηκε μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε, στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας» με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.

«Εχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία»» επέμεινε ο Νταβούτογλου.

Σε νέες δηλώσεις του τη Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε οτι δεν θα ανοίξει πόλεμο κατά της Τουρκίας και επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει σοβαρά τις σχέσεις με την χώρα. Παράλληλα έκανε λόγο για σχεδιασμένη προβοκάτσια όσον αφορά στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι μυστικό ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τουρκικό έδαφος ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να δεχθεί επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη συναίνεσης στη Δύση σχετικά με τους Κούρδους της Τουρκίας προκειμένουν να προχωρήσει η επίτευξη λύσης στη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά-Λαβρόφ

Η Ελλάδα καταννοεί απολύτως την κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της από την Τουρκία, ανέφερε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

Οπως ανακοίνωθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιας επικοινωνώντας με τον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβροφ του εξέφρασε την αλληλεγγύη του για την κατάρριψη του μαχητικού.

Τηλεφωνικές επαφές Δύσης – Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του μαχητικού

Τηλεφωνικές συνομιλίες με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το γραφείο της Μογκερίνι, Ρωσία και Ευρώπη συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην Συρία.

Και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η διπλωματική οδός για τη συριακή κρίση που άνοιξε στη Βιέννη», σημείωσε το γραφείο της Μογκερίνι αναφερόμενο στις συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιήθηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Η Μογκερίνι «υπογράμμισε τη σημασία να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη κατά του Νταές και στον συντονισμό αυτών των προσπαθειών», αναφέρει το γραφείο της, που χρησιμοποίησε διαφορετική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον Λαβρόφ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Ο Κέρι «επέμεινε στην ανάγκη οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν σε αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ή στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Τα 17» της ρωσοτουρκικής κρίσης

Είναι ακριβώς αυτό που πολλοί απεύχονταν μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη μεθόριο -στο πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο συριακό μέτωπο. Διεθνές δικαίωμα και εθνικό καθήκον, λέει η Άγκυρα· αρνείται παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου η Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλά για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών».

Για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσικό μαχητικό. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Σουχόι SU-24.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο – μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία, μετέδωσε το IFAX.

«Η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο πιλότος επαναπατρίστηκε στη βάση μας» στο Χμέιμιμ της Συρίας, δήλωσε ο Σόιγκου, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Σόιγκου ευχαρίστησε «όλους τους άνδρες του ρωσικού στρατού που πήραν τεράστια ρίσκα κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας» για να σώσουν τον πιλότο. Ο άλλος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε τη διάσωση κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης του δεύτερου πιλότου.

Την Τετάρτη το πρωί και ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική πολεμική αεροπορία χθες βρίσκεται στα χέρια του συριακού στρατούκαι μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

«Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. Την είδηση επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο ρώσος υπουργός Αμυνας

Σύγχυση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την τύχη των πιλότων επικράτησαν εχθές Τρίτη: Βίντεο φέρεται να εμφανίζει νεκρό τον έναν χειριστή, ενώ διοικητές των Τουρκομάνων στο σημείο της συντριβής ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν και σκότωσαν τους χειριστές καθώς έπεφταν με το αλεξίπτωτο, και έχουν τις σορούς τους. Όμως, η Άγκυρα πιστεύει ότι οι δύο χειριστές είναι ζωντανοί και λέει ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα χέρια των αντικαθεστωτικών. Η Ρωσία λέει ότι ένας από τους πιλότους έχει σκοτωθεί «από πυρά στο έδαφος» και ότι η τύχη του δεύτερου παραμένει άγνωστη. Την Τετάρτη το πρωί ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική πολεμική αεροπορία χθες βρίσκεται στα χέρια του συριακού στρατούκαι μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

Υπό το φως των γεγονότων συνεδρίασε εκτάκτως το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κατόπιν τουρκικού αιτήματος. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Βρετανίας) για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις. Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκλήθη ταυτόχρονα ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος για την επίδοση διαμαρτυρίας για «μη φιλική ενέργεια» της Τουρκίας.

Στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε την ίδια στιγμή έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και υψηλόβαθμων υπουργών της νέας κυβέρνησης που ορίστηκε σήμερα.

Το πρώτο σχόλιο από ευρωπαϊκής πλευράς ήλθε με σχόλιο του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για «επικίνδυνη στιγμή» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και ψυχραιμία.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι στις 09:20 το πρωί της Τρίτης ότι αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο επάνω από την επαρχία Χατάι, και κατόπιν δέκα προειδοποιήσεων προς το μαχητικό να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επενέβησαν στις 09:24 δύο F-16 στη βάσει των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.

Η Άγκυρα δημοσιοποίησε επίσης ίχνος του ραντάρ:

Στην ανακοίνωση αποφεύγεται να γίνει αναφορά στην ταυτότητα του αεροσκάφους -γίνεται λόγος για αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε εν συνεχεία πως η κατάρριψη δεν επρόκειτο για ενέργεια εναντίον συγκεκριμένης χώρας. «Τα F-16 μας έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση της κυρίαρχης επικράτειάς μας» δήλωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους SU-24, όμως επέμεινε ότι ουδέποτε εγκατέλειψε τον συριακό εναέριο χώρο «και αυτό μπορεί να αποδειχθεί» -λέγοντας επίσης ότι καταρρίφθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος.

«Το SU-24 βρισκόταν σε ύψος 6.000 μέτρων και οι προκαταρκτικές πληροφορίες υποδεικνύουν ότι καταρρίφθηκε από πυρά από το έδαφος» ανέφερε αρχική δήλωση του υπουργείου Άμυνας. Σε δηλώσεις του πάντως αργότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για κατάρριψη του μαχητικού από πύραυλο αέρος-αέρος από τουρκικό F-16.

Σε βαρύ τόνο ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών», τονίζοντας ότι το μαχητικό καταρρίφθηκε πάνω από την επικράτεια της Συρίας και συνετρίβη στο συριακό έδαφος σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Τουρκία. «Ούτε οι πιλότοι μας, ούτε το μαχητικό απείλησαν την επικράτεια της Τουρκίας» δήλωσε προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. «Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει την ISIS;» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διατράνωνε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αντιδράσει εάν ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα διαμήνυσε ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο μεταξύ Αλεξανδρέττας και Λαττάκειας. Το SU-24 κατέπεσε σε περιοχή Τουρκομάνων στο συριακό έδαφος.

Απόλυτη σύγχυση επκρατεί ως προς την τύχη των πιλότων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι δύο χειριστές χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Σημειώνει ότι ο ένας εκ των δύο πιλότων σκοτώθηκε «από πυρά στο έδαφος», ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του δεύτερου.

Βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε από συριακή αντικαθεστωτική οργάνωση φέρεται να εμφανίζει αιμόφυρτο Ρώσο πιλότο στο έδαφος, ενώ μέλος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός. «Ένας Ρώσος πιλότος» ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. «Ο Θεός είναι μεγάλος» λέει άλλη φωνή. Ουδεμία αναφορά γίνεται στην τύχη του δεύτερου πιλότου στο βίντεο η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί.

Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε την ίδια στιγμή ότι οι δύο πιλότοι βρίσκονται στα χέρια τουρκομάνων ισλαμιστών ανταρτών. Κατ’ άλλες, επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι διοικητές των τουρκομάνων δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν και σκότωσαν τους πιλότους καθώς έπεφταν με το αλεξίπτωτο και έχουν τις σορούς τους. Στο βίντεο μάλιστα οι αντάρτες ακούγονται να μιλούν μεταξύ τους στα τουρκικά και οριμένοι εξ αυτών ζητούν από τους υπόλοιπους να σταματήσουν τους πυροβολισμούς για να πάρουν τους πιλότους αιχμαλώτους.

Όμως, Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα θεωρεί πως οι δύο πιλότοι είναι ακόμα ζωντανοί και η κυβέρνηση εργάζεται για την απελευθέρωσή τους. «Οι μονάδες μας, που έλαβαν πληροφορίες ότι οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους πάρουν από τους αντάρτες με ασφάλεια» δήλωσε.

Νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu άλλο βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν το ρωσικό αεροσκάφος να πέφτει φλεγόμενο και στη συνέχεια να εμφανίζονται στον ουρανό δύο στίγματα, που όπως όλα δείχνουν, είναι οι πιλότοι που πέφτουν με αλεξίπτωτα.

Το βίντεο που φέρεται να δείχνει τον Ρώσο πιλότο δημοσιοποιήθηκε από αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειοδυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις αλλά δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στην περιοχή αποτέλεσε τις τελευταίες ημέρες στόχο σφοδρών βομβαρδισμών από ρωσικά μαχητικά.

Στο συγκεκριμένο ύψωμα έχει οχυρωθεί ομάδα Τουρκομάνων ισλαμιστών, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του αριστερού τουρκικού Τύπου συνδέονται με ένοπλη σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση που έδρασε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Τουρκία και σήμερα έχει υπόγειες σχέσεις με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, το θέμα των Τουκρομάνων και των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή σκόπευε η Τουρκία να το φέρει σε διεθνή φόρα, όπως είχε εκφραστεί από επίσημα χείλη.