Με την ένταση στο «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί. «Πρέπει να το κάνουμε μαζί» σημείωσε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές της ISIS αποτελούν απειλή για όλους. «Nous sommes tous Francais (Είμαστε όλοι Γάλλοι)» είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα και στον κόσμο.

«Ως Αμερικανοί, στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας στις καλές στιγμές και στις κακές, ό,τι κι αν γίνει» είπε.

«Οι ΗΠΑ και οι Γαλλία στέκονται ενωμένες, σε πλήρη αλληλεγγύη, για να αποδώσουν δικαιοσύνη σε αυτούς τους τρομοκράτες και να υπερασπιστούμε τα έθνη μας» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα αυξηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μοιραστούν τις πληροφορίες τους με τη Γαλλία. Κάλεσε, μάλιστα, την ΕΕ να εφαρμόσει την συμφωνία που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να δώσουν στοιχεία επιβατών.

Είπε ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί με τη Γαλλία και με την ΕΕ εργαλεία ελέγχου για τους πρόσφυγες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Θα νικήσουμε και οργανώσεις όπως η ISIL (σ.σ. εννοεί την ISIS) θα χάσουν» είπε, σημειώνοντας: «Δεν μπορούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να μας διχάσει».

Σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Ολάντ ότι τα ρωσικά πλήγματα κατά της αντιπολίτευσης ενισχύουν το καθεστώς Άσαντ. Κάλεσε τη Μόσχα να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, μεταθέτοντας το βάρος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν να αυξήσουν τα πλήγματα κατά της ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Είπε ότι είναι επείγουσας σημασίας να κλείσουν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας για να περιοριστεί η μετακίνηση εξτρεμιστών προς την Ευρώπη. Τόνισε, ωστόσο, ότι αρνείται να συνδέσει τη μετανάστευση με την τρομοκρατία.

Πόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, ώστε οι πρόσφυγες να μένουν κοντά στην χώρα προέλευσής τους.

Είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος διεθέτει χρήματα και ότι έχει πλήξει αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία. Είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία εάν επικεντρωθεί στο να χτυπήσει την ISIS.

Τόνισε ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει, καθώς είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους στη Συρία.

Ο Ολάντ αναζητά στήριξη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες. Τη Δευτέρα ο Ολάντ έκανε δεκτό τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ολάντ έχει ζητήσει να αφήσουν στην άκρη ΗΠΑ και Ρωσία τις διαφορές τους για τη Συρία και να «πολεμήσουν αυτόν τον τρομοκρατικό στρατό (σ.σ. τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους) σε έναν ευρύτερο, μοναδικό συνασπισμό».

Ομπάμα: Στήριξη στην Τουρκία, έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης

Αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας ζητούν Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος παρείχε στήριξη στην Τουρκία, καλώντας τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δείχνει ένα «συνεχιζόμενο πρόβλημα» με τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφος και τον εναέριο χώρο της» και σημείωσε ότι η Μόσχα δρα κοντά στα τουρκικά σύνορα στοχεύοντας μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εάν η Ρωσία επικεντρωνόταν στο να θέτει ως στόχο στις επιδρομές της το Ισλαμικό Κράτος, τότε θα ήταν «λιγότερο πιθανό να συμβούν λάθη».

Κάλεσε Ρωσία και Τουρκία να λάβουν μέτρα για «να αποθαρρύνουν κάθε είδους κλιμάκωσης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

«Βασική μου προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: «Ελπίζω αυτή να είναι η στιγμή κατά την οποία όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφασίσουν πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους».

Σημείωσε ότι το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία εάν επικεντρωθεί στο να χτυπήσει την ISIS.

ΗΠΑ: Παραβίαση «δευτερολέπτων» από το ρωσικό μαχητικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου διήρκεσε μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν το τουρκικό F-16 καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό, σημείωσε αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στις πρώτες ενδείξεις.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν το περιστατικό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, είπε ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εξηγήσεις της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο:

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».
«Βρισκόμασταν σε θέση να ακούσουμε όλα όσα συνέβαιναν, αυτές (οι επικοινωνίες) πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτές συχνότητες» είπε ο συνταγματάρχης.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.