Με τη Γαλλία σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το γειτονικό Βέλγιο σε πρωτόγνωρη κατάσταση συναγερμού, ο Φρανσουά Ολάντ αρχίζει τη Δευτέρα μαραθώνιο συναντήσεων που θα τον οδηγήσουν σε ΗΠΑ και Ρωσία με στόχο τον διεθνή συντονισμό στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Την Τρίτη μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη έρχεται ενώπιος ενωπίω με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι και την Πέμπτη βλέπει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα τους καταστρέψουμε» διαμηνύει την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί ότι οι επιθέσεις των τρομοκρατών κατά πολιτών στο Παρίσι και αλλού είναι «η νέα κανονικότητα».

«Η εξόντωση [του Ισλαμικού Κράτους] δεν είναι απλώς ένας ρεαλιστικός στόχος, θα τον πετύχουμε», τόνισε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή κατόπιν συνάντησης με Ασιάτες ηγέτες στη Μαλαισία, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Θα τους καταστρέψουμε. Θα ανακαταλάβουμε τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα εξαλείψουμε τη χρηματοδότησή τους, θα καταδιώξουμε την ηγεσία τους, θα εξαρθρώσουμε τα δίκτυά τους, τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και θα τους καταστρέψουμε», υπογράμμισε.

Παράλληλα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνταχθεί με τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο» εάν η Ρωσία έστρεφε την προσοχή της στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους -και εκφράζοντας επίσης την ελπίδα η Μόσχα να συμφωνήσει σε αλλαγή ηγεσίας στη Συρία, κάτι που θα σημαίνει την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Πρέπει να κυνηγήσει αυτούς που σκότωσαν Ρώσους πολίτες» δήλωσε αναφερόμενος στην κατάρριψη του αεροσκάφους στο Σινά.

Σημείωσε επίσης πως θα παραστεί στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά προφανώς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι, και κάλεσε επίσης τους ηγέτες όλων των χωρών να κάνουν το ίδιο για να δείξουν ότι «ο κόσμος δεν φοβάται τους τρομοκράτες».

«Εκτός από την καταδίωξη των τρομοκρατών, εκτός από τις αποτελεσματικές υπηρεσίες Πληροφοριών, εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους […] το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για να πολεμήσουμε [το Ισλαμικό Κράτος] είναι να πούμε ότι δεν φοβόμαστε» κατέληξε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε από την Κουάλα Λουμπούρ ότι κάλεσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. «Όλοι αυτοί οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές θα πρέπει να ηττηθούν στο όνομα της ανθρωπότητας», τόνισε από τη σύνοδο της ASEAN.

«Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενωθούμε. Πρέπει να δείξουμε διεθνή αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό του Ισλαμικού Κράτους» επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωνε ότι οι χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να ενωθούν για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή θέση κατά της τρομοκρατίας από τις χώρες εκείνες που έχουν μεγάλη ισλαμική κοινότητα, και παρεμπιπτόντως μία από αυτές είναι και η Ρωσία», υπογράμμισε από την Κουάλα Λουμπούρ. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας και συνεργαζόμενοι μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ» προσέθεσε.