Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν την Κριμαία τα ξημερώματα της Κυριακής οι αρχές της χερσονήσου μετά την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παίρνει από την Ουκρανία, εξαιτίας δολιοφθοράς στις γραμμές υψηλής τάσης.

Μερικώς συνδεδεμένες είναι οι πόλεις Σιμφερόπολ, Γιάλτα και Σάκι αφότου τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες που παρέχουν ρεύμα σε νοσοκομεία και σε άλλα ευαίσθητα κτίρια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία στην Κριμαία, δύο όμως εξ αυτών υπέστησαν δολιοφθορές τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, με ουκρανικές όμως πηγές να μην είναι σε θέση να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo δημοσίευσε φωτογραφίες από πυλώνα του ηλεκτρικού ρεύματος πεσμένο στο έδαφος και από έναν άλλο που έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, η φύση των ζημιών δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά πιθανόν «με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών».