Νεκρός είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που θεωρείται ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού την Πέμπτη.

Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε στην διάρκεια της εφόδου των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στο Σεν Ντενί, την Τετάρτη και σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν είναι γνωστό εάν ανατινάχθηκε.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, η σορός του Αμπαούντ -ο οποίος ταυτοποιήθηκε- βρέθηκε μέσα στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, το οποίο είχε διαλυθεί στη διάρκεια της επτάωρης επιχείρησης.

Η ταυτότητα του Αμπαούντ αναγνωρίστηκε από δείγματα ιστού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, καθώς ολόκληρος ο τρίτος όροφος του κτιρίου στο Σεν Ντενί κατέρρευσε στη διάρκεια της επιχείρησης της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο είχε ανατιναχθεί γυναίκα-καμικάζι, η Χάσνα Αϊτμπουλανσέν, μία 26χρονη, ξαδέλφη του Αμπαούντ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η Αϊτμπουλανσέν είχε μία σύντομη συνομιλία με έναν από τους αστυνομικούς, πριν ανατιναχθεί. «Πού είναι ο φίλος σου;» τη ρώτησε ένας αστυνομικός και εκείνη απάντησε οργισμένη: «Δεν είναι ο φίλος μου!» πριν ακουστεί μία τεράστια έκρηξη.

Νωρίτερα, αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του 27χρονου Αμπαούντ. Η Washington Post είχε αναφέρει σε δημοσίευμα ότι ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους βρισκόταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Ωστόσο, μερικές μόλις στιγμές πριν την ανακοίνωση του εισαγγελέα, η βελγική ραδιοτηλεόραση μετέδιδε ότι ο Αμπαούντ δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Στην Ελλάδα ο Αμπαούντ;

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η Γαλλία δεν είχε λάβει πληροφορίες πριν την επίθεση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο Αμπαούντ μπορεί να είχε επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι τρεις ημέρες μετά την επίθεση υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης» πληροφόρησε τους Γάλλους ότι ο Αμπαούντ είχε θεαθεί στην Ελλάδα.

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι ο 27χρονος Βέλγος είχε παίξει «ρόλο κλειδί» στον συντονισμό των επιθέσεων της Παρασκευής, αλλά και στο σχέδιο επίθεσης σε εκκλησία στη Βιλζουίφ.

Συνολικά, δήλωσε ο γάλλος υπουργός, εμπλεκόταν σε τέσσερα από τα έξι σχέδια ή απόπειρες επιθέσεων που είχαν αποτραπεί από τη Γαλλία από την άνοιξη.

Αρχικά, εκτιμάτο ότι ο Αμπαούντ βρισκόταν στη Συρία στη διάρκεια των επιθέσεων, ωστόσο γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχε καταφέρει να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ο Αμπαούντ είχε φύγει από την πατρίδα του, το Βέλγιο, το 2014 για να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά είχε επιστρέψει στην Ευρώπη σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν είπε ότι η επιχείρηση στο Σεν Ντενί ξεκίνησε μετά από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μετά από πληροφορίες στην αστυνομία.