Σε μία δραματική ομιλία του ενώπιον των γάλλων βουλευτών προχώρησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς: «Ύψιστη ελευθερία είναι η ασφάλεια, για αυτό μπορούν να περιοριστούν προσωρινά οι υπόλοιπες» είπε. Ο πρωθυπουργός μίλησε χαρακτηριστικά ακόμη και για κίνδυνο επίθεσης με χημικά όπλα. Ο Βαλς εισηγήθηκε την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, πρόταση που ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, η φωνή του Βαλς μπορεί να ήταν ήπια όμως ο πρωθυπουργός χρησιμοποιήσε πολεμική ρητορική: «Ο πόλεμος αυτός αγνοεί σύνορα» είπε, λέγοντας πως η ISIS το μόνο που επιδιώκει είναι το χάος.

«Η Γαλλία χτυπήθηκε» είπε, «και όχι για αυτό που κάνει στο Ιράκ ή στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά για αυτό που είναι».

«Απαιτείται μία απάντηση άμεση, ισχυρή και στο ύψος των περιστάσεων» είπε, λέγοντας πως το περιθώριο που έδωσε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης «επέτρεψε στις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν κατ’ εξαίρεση σε διαδικασίες για την προστασία των πολιτών».

«Οι υπόλοιπες ελευθερίες μπορεούν να περιοριστούν προσωρινά» είπε. Κάλεσε επίσης σε τροποποίηση του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του 1955 ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από την τρομοκρατία του 21ου αιώνα.

«Δεν μπορούμε σήμερα να αποκλείσουμε τίποτε, και λέω με όλη τη δέουσα προσοχή, ότι υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος επιθέσεων με χημικά και βιολογικά όπλα» είπε χαρακτηριστικά.