Όλοι _ αριστεροί, δεξιοί, ακροδεξιοί _ συμφωνούν. Η Γαλλία είναι σε πόλεμο. Εκεί όμως σταματάει η σύμπτωση των απόψεων. Αντίθετα προς αυτό που συνέβη μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο, σήμερα δεν υπάρχει διάθεση για πολιτική ενότητα στη Γαλλία, γράφει ο «Independent». Η δεξιά και η ακροδεξιά κατηγορούν την κεντροαριστερή κυβέρνηση ότι είναι «μαλακή» με τους ακραίους ισλαμιστές και ότι δεν τηρεί αρκετά σκληρή γραμμή προς τα τρία εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα.
Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζητάει να ενώσει τις δυνάμεις της η Γαλλία με την Ρωσία και τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζητάει να κλείσουν τα σύνορα της χώρας. Διάφοροι βαρόνοι της ακροδεξιάς ζητούν τον μαζικό εγκλεισμό όσων δείχνουν την παραμικρή συμπάθεια προς το εξτρεμιστικό ισλάμ.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπόσχεται ανελέητη εκστρατεία εναντίον του ISIS και των οπαδών του στη Γαλλία, στη Συρία και στο Ιράκ. Αλλά επιμένει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και ανεκτική.
Το ίδιο αυτό μήνυμα είχε μεγάλη απήχηση τον Ιανουάριο. Κρίνοντας όμως από τα άρθρα γνώμης στον δεξιό Τύπο, τα σχόλια πολλών δεξιών πολιτικών και την χολή που αναβλύζει από ορισμένα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μήνυμα αυτό δεν θα θριαμβεύσει δεύτερη φορά.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο στο πρωτοσέλιδο της κεντροδεξιάς εφημερίδας «Le Figaro» που υπογράφεται από τον διευθυντή της, Αλεξίς Μπρεζέ. Υποστηρίζει ότι η Γαλλία ακούει επί υπερβολικά πολύ καιρό «την χορωδία των παρθένων περί του να συνυπάρξουμε όλοι μαζί». Η εθνική ενότητα είναι σημαντική, προσθέτει, αλλά πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον «αυταρχισμό» και όχι στις «αγγελικές καλές προθέσεις». Ήρθε ο καιρός να εγκαταλείψουμε «τις νομικές σοφιστείες και τις ηθικολογίες» διότι «η μόνη απάντηση στην ωμότητα είναι η δύναμη».
Αυτό που υπονοεί είναι ότι η Γαλλία πρέπει να κηρύξει πόλεμο όχι μόνο στον ISIS αλλά και στον δικό της μουσουλμανικό πληθυσμό.
Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Σαρκοζί. Τα τζαμιά των ακραίων πρέπει να κλείσουν και τα περίπου 4.000 άτομα που υπολογίζεται ότι συμπαθούν τον ISIS πρέπει να φυλακιστούν επ’ αόριστον χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες σε ένα είδος «γαλλικού Γουαντάναμο».
Ύστερα από ένα τόσο μεγάλο χτύπημα, είναι λογικό να μην υπάρχει πολιτική ομοφωνία στη Γαλλία. Πόσω μάλλον που πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου μήνα και έπονται οι προεδρικές του 2017. Ωστόσο, αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος ενοχλεί. Οι επιθέσεις της Παρασκευής αποσκοπούσαν ακριβώς στο να προκαλέσουν θρησκευτικό και ρατσιστικό πόλεμο: οι μουσουλμάνοι εναντίον των υπολοίπων. Βρισκόμαστε σε πόλεμο αλλά πρόκειται εν μέρει για έναν πόλεμο προπαγάνδας. Φαίνεται ότι τον κερδίζει το Ισλαμικό Κράτος.