Ένα μόλις μήνα μετά την επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου της Κίνας Σι Ζινπίγκ στην Ουάσιγκτον και τα θριαμβευτικά σχόλια για τη συνεργασία των δυο χωρών οι σχέσεις Κίνας- Αμερικής απέκτησαν αιφνιδιαστικά μια οξύτητα η οποία δεν φαίνεται να είναι παροδική.
Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με τις υφαλονησίδες που οικοδομεί η Κίνα στην Νότιο Κινεζική Θάλασσα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Ράσελ δήλωσε την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ανεχθούν κινεζική κυριαρχία στην περιοχή – την οποία το Πεκίνο θεωρεί «βασικών συμφερόντων». Ακολούθησε την επομένη δήλωση του υπουργού Άμυνας Αστον Κάρτερ ότι η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν «παγκόσμια απειλή». Το Πεκίνο απάντησε και μάλιστα σκληρα. Κυβερνητικό σχόλιο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να παύσουν τα παιχνίδια στην Ασία. Οι Κινέζοι βλέπουν τις ΗΠΑ στη Νότιο Κινεζική Θάλασσα ως χάρτινη τίγρη και θεωρούν τις περιπολίες των αμερικανικών πολεμικών στην περιοχή απλώς συμβολική κίνηση, όχι ότι θα αναλάβουν δράση». Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί, «η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία, ως επακόλουθο της αμερικανικής πρόκλησης».
Σε τόνο και περιεχόμενο που δεν είχε παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο τονίζει: «Δεν φοβίζει την Κίνα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προωθούν υψηλού επιπέδου στρατιωτικό υλικό στην περιοχή της Ασιας-Ειρηνικου. Η Κίνα κατασκευάζει πολεμικά μέσα νεότατης τεχνολογίας και ο κινεζικός λαός υποστηρίζει την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 10% το χρόνο».
Και η κυβερνητική δήλωση προειδοποιεί την Ουάσιγκτον: «Αν η στρατιωτική ένταση ξεσπάσει στην περιοχή Ασιας-Ειρηνικου και οι ΗΠΑ εξαπολύσουν το υψηλού επιπέδου στρατιωτικό υλικό τους η ένταση θα επεκταθεί ασφαλώς και σε αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται σε μακρινές περιοχές, ακόμη και στο εθνικό (αμερικανικό) έδαφος, καθώς και η Κίνα θα αναπτύξει τα προχωρημένου επιπέδου οπλικά συστήματα».