Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή για τον Λίβανο, την επομένη της διπλής βομβιστικής επίθεσης στη νότια Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άνθρωποι και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι μαχητές των δύο οργανώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι στις συγκρούσεις της συριακής σύρραξης. Η χθεσινή επίθεση σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, κατά την οποία τραυματίσθηκαν περί τους 200 άνθρωποι, είναι η πιο αιματηρή, τόσο από την εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις αρχές του 2013, όσο και από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ουαέλ Αμπού Φαούρ, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χθες το απόγευμα, δύο άνδρες πυροδότησαν διαδοχικά ζώνες με εκρηκτικά σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της συνοικίας Μπουρζ αλ-Μπαραζνέ στη νότια Βηρυτό.

Ενας τρίτος τρομοκράτης, που δεν κατόρθωσε να πυροδοτήσει τη δική του ζώνη με εκρηκτικά, βρέθηκε νεκρός, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά προπυργίου της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό από τον Ιούνιο του 2014, όταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε προσπαθώντας να εμποδίσει μία επίθεση. Σειρά επιθέσεων έχει πλήξει άλλες σιιτικές περιοχές στο Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα να ενωθούν κατά «σχεδίων για την πρόκληση σύγκρουσης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση στη Βηρυτό, ενώ η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο «για ωμές τρομοκρατικές ενέργειες».

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Βηρυτού που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο και το σοβαρό τραυματισμό δεκάδων αθώων θυμάτων.

»Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο φίλο λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, η διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και συνοχής του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

»Η αδιέξοδη και τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει».