Το Ιράν θα παραλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε χθες βράδυ ο ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγάν στην κρατική τηλεόραση.

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο με τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται. Θα παραλάβουμε μέχρι το τέλος του έτους το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συστημάτων», είπε ο Ντεγάν.

«Οι δυνάμεις μας εκπαιδεύονται αυτή την ώρα στη Ρωσία» για τον χειρισμό των συστημάτων αυτών, πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα, ο ρωσικός όμιλος εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec) ανακοίνωσε την υπογραφή του συμβολαίου παράδοσης στην Τεχεράνη πυραύλων S-300, η πώληση των οποίων είχε απαγορευθεί το 2010 προτού επιτραπεί και πάλι τον Απρίλιο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ιρανός υπουργός πρόσθεσε πως το Ιράν θα παραλάβει μια «εκσυγχρονισμένη και επικαιροποιημένη» εκδοχή των πυραύλων S-300, καθώς το αρχικό συμβόλαιο του 2007 αφορούσε πυραύλους που κατασκευάζονταν τότε.

Το συμβόλαιο εκείνο είχε ανασταλεί από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε εφαρμογή του ψηφίσματος 1929 του ΟΗΕ που επέβαλλε κυρώσεις στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της.

Όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήρε την απαγόρευση τον Απρίλιο εκτιμώντας πως η συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε στη Λοζάνη για τα πυρηνικά του Ιράν μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, την οποία ακολούθησε τον Ιούλιο μια οριστική συμφωνία, το επέτρεπε.

Η απόφασή του προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και τη δυσαρέσκεια των Δυτικών.