Την στάση της στο προσφυγικό υπερασπίστηκε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συγκέντρωση του -όλο και πιο επιφυλακτικού- κόμματός της, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η τακτική κλεισίματος των συνόρων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτικές εντάσεις.

Η Μέρκελ άσκησε ξανά πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να δεχθούν την πρόταση για «ζώνες τράνζιτ», στην οποία συμφώνησε με τους βαυαρούς συμμάχους της – ενώ οι αφίξεις στη Βαυαρία συνεχίζονται αμείωτες.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ, η Μέρκελ απέρριψε για άλλη μία φορά φωνές να κλείσουν τα σύνορα με την Αυστρία, από όπου και φτάνουν οι πρόσφυγες, λέγοντας πως τακτικές όπως το κλείσιμο των συνόρων δημιουργούν τον κίνδυνο στρατιωτικών συμπλοκών.

«Ήδη υπάρχουν στα δυτικά Βαλκάνια εν μέρει τέτοιες εντάσεις», είπε η Μέρκελ, δείχνοντας πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους συγκλήθηκε η «μίνι Σύνοδος» στις Βρυξέλλες: «Επειδή δεν θέλω να υπάρξουν εκεί ξανά στρατιωτικές συμπλοκές», είπε.

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, οι χώρες των Βαλκανίων από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες θα πράξουν το ίδιο.

Η καγκελάριος άσκησε εκ νέου πίεση στο SPD να αποδεχθεί την πρόταση για ζώνες τράνζιτ, λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να πείσουμε τους Σοσιαλδημοκράτες για το σωστό».

Η πρόταση για ζώνες τράνζιτ -την τοποθεσία των οποίων το CDU έχει αφήσει ανοικτή, ως παραχώρηση στο συγκυβερνών SPD- απορρίπτεται από τους Σοσιαληδημοκράτες, οι οποίοι αντιπροτείνουν «κέντρα εισόδου» ανά την επικράτεια. Η πρόταση είχε περάσει από τον αρχηγό του βαυαρικού CSU, και οι τρεις αρχηγοί του Μεγάλου Συνασπισμού αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά την Πέμπτη για το ζήτημα.

Παράλληλα, στη Βαυαρία συνεχίζεται αμείωτος ο ρυθμός όσων φτάνουν. Τη Δευτέρα, είχαν φτάσει περίπου 4.000 άτομα, ενώ την Κυριακή είχαν έρθει άλλα 4.500, με τις τοπικές υπηρεσίες να εκτιμούν πως η τάση δεν θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Σε ομιλία της τη Δευτέρα στη βιομηχανική ένωση BDI η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη να δει τη μεγάλη εικόνα της προσφυγικής κρίσης· επέμεινε ότι απαιτείται πανευρωπαϊκή προσέγγιση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.