Στις κάλπες πηγαίνουν οι Τούρκοι σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, με την ελπίδα να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατόρθωσε να βάλει την ασφάλεια στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας. Υστερα από μια σειρά πολύνεκρες επιθέσεις –τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει ασαφώς στους Κούρδους, στο Ισλαμικό Κράτος και γενικώς σε ξένο δάκτυλο –το κυριότερο ερώτημα για πολλούς ψηφοφόρους μπροστά στην κάλπη είναι «Ποιον μπορώ να εμπιστευθώ για να ξαναγίνει ασφαλής η χώρα;».
Ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει ψήφους από το εθνικιστικό ΜΗΡ και να δαιμονοποιήσει το φιλοκουρδικό HDP προκειμένου να μην ξεπεράσει το πλαφόν του 10% για την είσοδο στη Βουλή (ώστε να καρπωθεί τις ψήφους του το κυβερνών ΑΚΡ). Ο Ερντογάν υπονοεί με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, ότι η Τουρκία έχει σήμερα αστάθεια επειδή το ΑΚΡ έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ως φαίνεται, το κόλπο του λειτουργεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ αναμένεται να αυξήσει ελαφρώς το 40,9% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου. Οι περισσότεροι δημοσκόποι συμφωνούν όμως ότι δεν πρόκειται να πετύχει αυτοδυναμία. Αν, όπως τον Ιούνιο, κανένα κόμμα δεν λάβει αυτοδυναμία, το κυριότερο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα επιτρέψει στο ΑΚΡ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι σημερινές εκλογές αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον της Τουρκίας. Για τον Ερντογάν, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής επιβίωσης: μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΑΚΡ θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κινεί τα νήματα. Παράλληλα, κρίνονται το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας, η πορεία του Κουρδικού, ακόμη και οι εξελίξεις στη Συρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ