Η Χίλαρι Κλίντον έχει ενισχύσει τη θέση της μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα στον αγώνα της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία της προς τη νίκη θα μπορούσε να είναι ένας 43χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Φλόριντα.
Αν τα καταφέρει, ο Μάρκο Ρούμπιο θα έχει να επιδείξει και αυτός κάποιες πρωτιές: θα είναι ο νεότερος και ο πρώτος Ισπανόφωνος πρόεδρος της υπερδύναμης.
Προς το παρόν είναι τρίτος στο κόμμα του, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζεμπ Μπους. Αλλά έχει δυναμική ανόδου, και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι, στο τέλος, ένας από τους δύο ισχυρότερους διεκδικητές για το χρίσμα.

Εχει πολλά πλεονεκτήματα: είναι ο πιο νέος και ο πιο φωτογενής υποψήφιος του κόμματος, και ο καλύτερος στην επικοινωνία. Εχει επανειλημμένα υπερβεί τις προσδοκίες, εξασφαλίζοντας αξιώματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει.

Η καταγωγή του, ως παιδί Κουβανών μεταναστών της εργατικής τάξης μετράει επίσης υπέρ του. Τον καθιστά συμπαθή και δεν επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να τον παρουσιάσουν σαν πιόνι των πλουσίων, όπως έκαναν με τον Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. Και ο Ρούμπιο εκπροσωπεί την πολυπληθέστερη από τις αμφίρροπες Πολιτείες της χώρας – η Φλόριντα θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.
Στις ομιλίες του, ο Ρούμπιο ακούγεται ενημερωμένος και στοχαστικός, και πολύ λιγότερο αντιδραστικός από τους συνυποψηφίους του. Είναι ένα νέο, Ισπανόφωνο πρόσωπο σε ένα κόμμα που χρειάζεται απεγνωσμένα να αποτινάξει την εικόνα ότι εκπροσωπεί το «κατεστημένο των λευκών και των προνομιούχων».
Το προφίλ του δίνει μια δροσερή και φρέσκια εικόνα στους Ρεπουμπλικανούς, ικανή να προσελκύσει νέους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους, δυο πληθυσμιακές ομάδες τις οποίες έχουν αποτύχει να κερδίσουν. «Ζω ανάμεσα σε μετανάστες. Οι γείτονές μου είναι μετανάστες. Βλέπω τα καλά στοιχεία στη μετανάστευση. Βλέπω πόσο σημαντική είναι για το μέλλον μας», λέει ο Ρούμπιο.
Τέτοιες θέσεις αρέσουν στους μετριοπαθείς και των δύο κομμάτων, αλλά έχουν προκαλέσει την οργή των συντηρητικών, οι οποίοι θεωρούν την χορήγηση υπηκοότητας σε 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες ως συνθηκολόγηση ισοδύναμη με αμνηστία. «Είναι μεγάλο ρίσκο για τον Ρούμπιο να παίξει κεντρικό ρόλο στην διαμάχη για τη μετανάστευση», γράφει η Washington Post.
Ο Μάρκο Αντόνιο Ρούμπιο μεγάλωσε σε μια κοινότητα εξόριστων Κουβανών στο δυτικό Μαϊάμι και ανατράφηκε από γονείς που μετανάστευσαν από την Κούβα στη δεκαετία του ’50. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Αμερικανός Γιος» δίνει έμφαση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε από την παιδική ηλικία του. Γράφει ότι ακόμα και όταν εξελέγη στη Γερουσία χρωστούσε πολλά λεφτά σε φοιτητικά δάνεια…