Φαίνεται ότι οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν την λέξη «Τέξας» στην αργκό όταν θέλουν να εννοήσουν ότι κάτι είναι «τρελό» ή έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Αλλά πότε άρχισε να συμβαίνει αυτό, και πόσο ασυνήθιστο είναι;
Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, το Τέξας είναι μία μεγάλη Πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ. Αλλά για τους Νορβηγούς είναι επίσης μια λέξη που ανακύπτει συχνά στην καθημερινή συνομιλία – κυρίως στη φράση «Der var helt texas!» (Αυτό ήταν πολύ/ εντελώς Τέξας!)
Η λέξη σημαίνει κάτι «τρελό» ή «άγριο» και χρησιμοποιείται στην αργκό για να περιγράψει μια χαοτική ατμόσφαιρα. Εγινε μέρος αυτής της σκανδιναβικής γλώσσας, όταν οι Νορβηγοί άρχισαν να βλέπουν ταινίες με καουμπόηδες στην Αγρια Δύση και να διαβάζουν δυτική λογοτεχνία.
Το είδος των γουέστερν ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στη Νορβηγία, και πολλές από αυτές τις ταινίες έδειχναν το Τέξας, οπότε η λέξη έγινε συνώνυμο της ανομίας, και άρχισε να σημαίνει κάτι που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η πρώτη χρήση της λέξης «Τέξας» με αυτή την σημασία χρονολογείται από το 1957 στα νορβηγικά. Σήμερα, η λέξη είναι διαδεδομένη σε όλη τη Νορβηγία. Πιο συχνά χρησιμοποιείται στη φράση «helt texas» (εντελώς τρελό), η οποία έχει εμφανιστεί σε νορβηγικές εφημερίδες 50 φορές εφέτος. Η λέξη συχνά χρησιμοποιείται αρνητικά, αλλά όχι πάντα.
Αυτό το φαινόμενο της μετωνυμίας – όταν ένα πράγμα ή ιδέα δεν λέγεται με το όνομά του, αλλά με άλλο όνομα που συνδέεται με την γενική έννοια – είναι αρκετά κοινό στα νορβηγικά και σε όλες τις γλώσσες.
Οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν επίσης τον όρο «ποδόσφαιρο Χαβάης» για να περιγράψουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που έχει βγει εκτός ελέγχου. Η λέξη «Klondike», (σσ Κλοντάϊκ, μια περιοχή του Καναδά που έχει συνδεθεί με τον πυρετό της χρυσοθηρίας) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οικονομική ανάπτυξη, και έχει επίσης έναν υπαινιγμό ότι κάτι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.