Κατηγορηματικά διέψευσε η Αγία Έδρα δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας που ήθελε τον Πάπα Φραγκίσκο να έχει διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Το Βατικανό προχώρησε στη διάψευση της «ανεύθυνης φημολογίας» σε μία ασυνήθιστη ανακοίνωση το βράδυ, για να προλάβει πανικό.

Ο εκδότης της εφημερίδας πάντως επέμεινε και μετά τη διάψευση, την οποία χαρακτήρισε «κατανοητή και αναμενόμενη».

Το δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Nationale Quotidiano το βράδυ της Τρίτης. Η εφημερίδα υποστήριζε πως ο Φραγκίσκος έχει καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, για τον οποίο επισκέφθηκε Ιάπωνα γιατρό στην Τοσκάνη.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι προχώρησε το βράδυ στην ανακοίνωση πως «ο Πάπας συνεχίζει όπως πάντοτε την έντονη δραστηριότητά του».

«Η διάδοση αβάσιμων φημών είναι βαρύτατα ανεύθυνη και ανάξια κάθε προσοχής» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Ο εκδότης της εφημερίδας πάντως, ο Αντρέα Κανίνι, επέμεινε και μετά τη διάψευση. Υποστήριξε πως η διάψευση είναι κατανοητή, όμως ανέφερε πως επιμένει στις πληροφορίες του και πως είχε προηγηθεί «βαθιά περισυλλογή» πριν δημοσιεύσει τις πληροφορίες, λέγοντας πως το έκανε με «αίσθημα ευθύνης» και πως το κοινό όφειλε να γνωρίζει το ζήτημα επειδή «ό,τι ισχύει για αρχηγούς κρατών ισχύει και για τον Ποντίφικα».

Το δημοσίευμα υποστήριζε σε κάθε περίπτωση πως ο όγκος δεν χρειάζεται επέμβαση και μπορεί να θεραπευτεί (κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα μπορεί ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα).