Ισοπεδωμένα σπίτια, πόλεις βυθισμένες στο σκοτάδι και χιλιάδες άνθρωποι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους. Ο τυφώνας Κοπού σαρώνει τις βόρειες Φιλιππίνες και αφήνει μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά του.

Ο τυφώνας πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, έχοντας ήδη καταστρέψει σπίτια και έχοντας εκτοπίσει 10.000 ανθρώπους. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα.

Ο τυφώνας προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές δρόμοι και γέφυρες, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις ημέρες. Η πρωτεύουσα Μανίλα δεν αναμένεται να πληγεί από το σαρωτικό πέρασμα του Κοπού.

«Δεν έχουν ακόμη αναφερθεί θύματα, δόξα τω Θεώ», είπε ο Αλεξάντερ Πάμα, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Μείωσης του Κινδύνου και Αντιμετώπισης Καταστροφών των Φιλιππίνων. «Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια, έχουν ανατραπεί στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης και έχουν πέσει δέντρα κλείνοντας μεγάλους δρόμους» συνέχισε ο Πάμα και τόνισε πως 10.000 εκτοπίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού των Φιλιππίνων.

Η πόλη Κασιγκουράν, την οποία πλήττει ο τυφώνας Κοπού, είναι απομονωμένη, σημείωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός dzBB. Περίπου 6.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους πριν χτυπήσει ο τυφώνας, ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Τουλάχιστον 30 πτήσεις και δρομολόγια πορθμείων προς περιοχές των βόρειων Φιλιππίνων ακυρώθηκαν, ενώ ορισμένα δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων ανεστάλησαν λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων, ειδικά σε ορεινές περιοχές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο είχε καλέσει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τους πολίτες να μην πανικοβληθούν και να κάνουν επειγόντως προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Την τελευταία φορά που ο Ακίνο είχε κάνει τέτοια έκκληση ήταν το 2013, μία ημέρα πριν ο «υπερτυφώνας» Χαϊγιάν πλήξει τις κεντρικές Φιλιππίνες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 6.300 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους.

Κατά μέσον όρο, περίπου 20 τυφώνες πλήττουν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο.