Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Συρία, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν την επομένη της Συνόδου Κορυφής και κατηγορεί την Ένωση για ανειλικρίνια ως προς τις ενταξιακές συνομιλίες παρά τα πρόσφατα «ανοίγματα».

Πρόκειται απλώς και μόνο για ένα προσχέδιο, λέει την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Φεριντούν Σινιρλίογλου σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη συνεργασία με την Άγκυρα στο προσφυγικό -χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του «απαράδεκτο» και διαφωνώντας με την εστίαση σε μέτρα ασφαλείας.

Οι «28» ενέκριναν στις Βρυξέλλες «σχέδιο δράσης» για το προσφυγικό που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν με τις τουρκικές αρχές προσφέροντας στην Άγκυρα οικονομική στήριξη -το ύψος της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί αλλά προσδιορίζεται στο ύψος των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ- για τη βελτίωση της ζωής των 2,2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και την ενθάρρυνσή τους να παραμείνουν εκεί.

Ωστόσο, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο δεν έχει λάβει την τελική του μορφή και παράλληλα τόνισε πως είναι εσφαλμένο να δίδεται η εντύπωση ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφος με αντάλλαγμα κεφάλαια.

Η Άγκυρα, τόνισε, προωθεί την ιδέα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτο» το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προτείνεται από τις Βρυξέλλες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από πλευράς του δήλωσε ότι η εγγύτητα της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος-κλειδί που διαδραματίζει στην προσφυγική κρίση ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ. Οι δηλώσεις έρχονται δύο ημέρες πριν έλθει ενώπιος ενωπίω με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φθάνει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη σε μία επίσκεψη υψηλής πολιτικής σημασίας.

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης είναι εξαρτώμενη από τη δική μας ασφάλεια και σταθερότητα. Το αποδέχθηκαν αυτό τώρα. Στις συνομιλίες που είχα στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα όλοι του αποδέχθηκαν. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία» είπε μιλώντας σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

«Οπότε εάν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία γιατί δεν δέχεστε την Τουρκία στην ΕΕ; Το πρόβλημα είναι σαφές, αλλά δεν είναι ανοιχτοί. Δεν είναι ξεκάθαροι. Λένε ‘Κάναμε ένα λάθος στο ΝΑΤΟ, ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος στην ΕΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα» ανέφερε.

Ο Ερντογάν ανέφερε για πολλοστή φορά ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στην Αλικαρνασσό τον προηγούμενο μήνα.

«Έχουμε δαπαντήσει εκτώ δισ. δολάρια ώς τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ δήλωνε ότι η προσφυγική κρίση και η (τελματωμένη) ενταξιακή διαπραγμάτευση είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και οι συνομιλίες για ένταξη δεν μπορούν να αποτελέσουν «αντικείμενο πολιτικής δωροδοκίας».

Ο Ομέρ Τσελίκ σημείωσε, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ σε σχέση με τη διαχείριση της ροής των προσφύγων και μεταναστών, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της Τουρκίας, η ΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία την προοπτική επιτάχυνσης της διαδικασίας για την απελευθέρωση της βίζας υπό τον όρο της εκπλήρωσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Η σύναψη μίας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να δώσει σημανική ώθηση στον Ερντογάν εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, σε μία στιγμή κατά την οποία το AKP επιχειρεί να ανακτήσει την κυριαρχία που έχασε στις κάλπες του Ιούνιου για πρώτη φορά έπειτα από μία και πλέον δεκαετία.

Για πολλούς Τούρκους, το ταξίδι στην ΕΕ χωρίς βίζα είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτή καθαυτή την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.