Έπειτα από πολύμηνη απουσία και καθώς μεγάλη μερίδα των Γερμανών δεν επιθυμεί άλλους πρόσφυγες στη χώρα, οι υποστηρικτές του ξενοφοβικού και αντι-ισλαμικού κινήματος «Πεγκίντα» επέστρεψαν στους δρόμους και τις πλατείες πόλεων της Γερμανίας, εντείνοντας τις ανησυχίες των Αρχών για γενίκευση του συναισθήματος εχθρότητας, αν όχι μίσους, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Την προηγούμενη Δευτέρα, μία ανάρτηση στον λογαριασμό του «Κινήματος των Ευρωπαίων Πατριωτών κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», το οποίο είναι γνωστό με ακρώνυμο «Pegida», ενημέρωνε τα μέλη και τους υποστηρικτές του ότι λεωφορεία γεμάτα «εισβολείς» κατευθύνονταν προς ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη Κέμνιτς στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας. Μερικές ώρες μετά, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν στήσει ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα, φράζοντας τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο κέντρο φιλοξενίας. Και η Αστυνομία της Σαξονίας δεν έκανε το παραμικρό για να τους εμποδίσει, επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική επιθεώρηση «Σπίγκελ».
«Δεν είμαι ναζιστής. Γνωρίζω τους νέγρους. Γνωρίζω τους Τούρκους του ντόνερ κεμπάπ. Θέλω απλά την ηρεμία μου και τα γερμανικά δικαιώματά μου», δήλωσε προκλητικά ένας άνδρας που βρισκόταν στο οδόφραγμα, δύο 24ωρά μετά το στήσιμό του. «Αυτοί δεν είναι ναζιστές», είπε ένας άλλος, δείχνοντας μία ομάδα νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο. «Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έγιναν ό,τι έγιναν εξαιτίας του συστήματος». «Θα χρειαστεί να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τους ‘Kanaken’», πρόσθεσε ένας τρίτος, χρησιμοποιώντας έναν ρατσιστικό όρο για τους Νοτιοευρωπαίους και όλους όσοι κατάγονται από τη Μέση Ανατολή.
Την προηγούμενη Τετάρτη, περισσότερα από χίλια άτομα, αψηφώντας την ισχυρή βροχόπτωση, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, διασχίζοντας γειτονιές της πόλης στους τοίχους των οποίων ήταν γραμμένα συνθήματα του τύπου «Προστατέψτε την πατρίδα μας». Κάποια στιγμή ένας άνδρας από το πλήθος άρχισε να ουρλιάζει μέσω ενός τηλεβόα ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί» ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε το παράρτημα του «Πεγκίντα» στο Κέμνιτς «δίχως το οποίο τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό». «Δόξα τω Θεώ» – είπε ένας από τους κατοίκους της περιοχής –«φοβόμουν πως δεν θα υπήρχε συνέχεια».

«Απέλαση, απέλαση, απέλαση!» και στο βάθος ο Χίτλερ
Δυστυχώς, όμως, όλα δείχνουν πως υπάρχει συνέχεια. Το «Πεγκίντα» επέστρεψε και φαίνεται πως είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Για κάποιο διάστημα, το ξενοφοβικό, αν όχι ρατσιστικό και ακροδεξιό, «Κίνημα Ευρωπαίων Πατριωτών κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης» είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τη δημόσια σκηνή. Το κλίμα μεταξύ των ιδρυτών του ήταν κάθε άλλο παρά θετικό ενώ ο επικεφαλής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από τη δημοσίευση από την «Μπιλντ» μιας φωτογραφίας του στην οποία ποζάρει με μουστάκι και φράντζα α λα Φύρερ. Η συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωνε το Κίνημα κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη και άλλες πόλεις της Γερμανίας για σχεδόν έναν χρόνο είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους της Δρέσδης φωνάζοντας άλλοτε «Απέλαση, Απέλαση» και άλλοτε «Εμείς είμαστε ο λαός».
Αλλά αυτήν την φορά το «Πεγκίντα» είναι πολύ πιθανό να μην περιοριστεί σε ειρηνικές πορείες (μίσους) και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Απόδειξη αποτελεί το οδόφραγμα στο Κέμνιτς αλλά και η άκρως διχαστική ρητορική των στελεχών του «Πεγκίντα».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Λουτς Μπάχμαν, ο οποίος επέστρεψε στην ηγετική ομάδα του κινήματος, αναφερόμενος στα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για τους «δικτάτορές μας στο Βερολίνο». Πρόσφατα, η Τατάνια Φέστερλινγκ, στέλεχος του «Πεγκίντα» που έλαβε το 10% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο στη Δρέσδη, δήλωσε πως «βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο» ενώ πριν από μερικές ημέρες χαρακτήρισε την Άνγκελα Μέρκελ ως την πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη απαιτώντας ένα «Saxit», κατά το «Grexit», ήτοι την απόσχιση της Σαξονίας από τη Γερμανία.
Ο Γιούργκεν Ελζάσερ, συγγραφέας και ένας από τους κύριους ομιλητές σε εκδηλώσεις του «Πεγκίντα» έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη συμβολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη «μάχη» κατά της κυβέρνησης. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, όλα εξαρτώνται από εσάς, στρατιώτες της Ομοσπονδιακής Άμυνας (Μπούντεσβερ). Τηρήστε τον όρκο σας και προστατέψτε τον γερμανικό λαό και την φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη! Καταλάβετε τους συνοριακούς σταθμούς και κυρίως τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και κλείστε όλα τα πιθανά περάσματα, ιδιαίτερα από το Νότο. Μην περιμένετε άνωθεν εντολές», έγραψε σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στο δεξιό περιοδικό «Κόμπακτ».
Σε πρόσφατη έκθεση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, αναφέρεται πως η αναταραχή που παρατηρείται στους κόλπους της δεξιάς έχει «καταλυτική επίδραση» στη γερμανική κοινωνία. Απόδειξη αποτελεί ότι τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 επιθέσεις σε κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Πέρυσι οι ανάλογες επιθέσεις ήταν περίπου διακόσιες.