Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την Κυριακή στην Τουρκία για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην πόλεμο στη Συρία, στην προσφυγική κρίση, καθώς και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μετά τη διπλή αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Οι συνομιλίες αυτές (με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου) θα αφορούν κυρίως τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και διμερή θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ πεπεισμένη για την ορθότητα των αποφάσεών της και αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, όπως μεταδίδει η DW.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διασφάλισης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων η καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να προστατέψουμε αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει στην ουσία κράτος σε λειτουργία οι σπείρες διακινητών έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν στη χώρα κρατικές δομές έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους διακινητές. Όμως και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ας σημειωθεί είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην αντιμετώπιση της κρίσης θα συμβάλλουν και τα μεγάλα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (Hot Spots) που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού θα πρέπει να βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή των Σύρων προσφύγων που ζουν στην χώρα».

Η Αγκελα Μέρκελ δείχνει να διαφωνεί με την εκτίμηση του ομοσπονδιακού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ ότι οι δυνατότητες της Γερμανίας να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες είναι «πεπερασμένες». Είναι πεπεισμένη ότι:«Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε μια ισχυρή χώρα, αλλά και επειδή αναζητούμε εντός και εκτός Ευρώπης λύσεις, με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών κυμάτων, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της κρίσης».

«Το κριτήριό μου δεν είναι οι δημοσκοπήσεις»

Παρά την πτώση της δημοτικότητάς της στη Γερμανία ως συνέπεια της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων», η Αγκελα Μέρκελ αποκλείει οποιαδήποτε παρέκκλιση από την μέχρι τώρα πορεία της λέγοντας: «Το κριτήριό μου δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. (…) Κριτήριό μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να δίνω λύσεις σε προβλήματα. Και σε αυτό επικεντρώνω την προσοχή μου. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της προκλήσεις».

Τέλος στο ερώτημα αν θα ήταν διατεθειμένη να φιλοξενήσει στο σπίτι της πρόσφυγες, όπως έκανε πρόσφατα ο βουλευτής του κόμματός της Μάρτιν Πάτσελτ, η καγκελάριος απάντησε ότι: «Σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους εκείνους που φιλοξενούν στα σπίτια τους πρόσφυγες. Όμως εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Αποστολή μου είναι να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το γερμανικό κράτος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για την επίσκεψη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας προκαλεί η ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή την Άγκυρα, λίγες μέρες μετά την αιματηρή επίθεση και δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Μια σταθερή Τουρκία είναι προς το ευρωπαϊκό και το γερμανικό συμφέρον», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει η Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκονται ο πόλεμος στην Συρία, η προσφυγική κρίση και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία. «Δεν πρέπει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου να κάνουμε τίποτα το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενίσχυση του Ερντογάν. Κάθε συμφωνία θα ήταν ένα μήνυμα ότι ο Έρντογάν είναι για μας ένας κανονικός συνομιλητής. Δεν μπορεί όμως να είναι συνομιλητής μας ένας αρχηγός κράτους που ανέχεται τον θάνατο πολιτών, αστυνομικών και στρατιωτών του», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως «έχουμε πολλή κριτική για τον κ. Ερντογάν. Σίγουρα για πολλά δεν είναι ο επιθυμητός συνομιλητής. Αλλά χωρίς αυτόν, δεν θα είναι εφικτή μια λύση», σημειώνοντας ότι «η επίθεση τα περιπλέκει όλα ακόμη περισσότερο». Ωστόσο επισήμανε πως στην Τουρκία ζουν όμως δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σε καταυλισμούς «και μόνο με τον κ. Ερντογάν μπορούμε να τους δώσουμε μια προοπτική». «Και για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες», προσέθεσε.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία», τόνισε ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ και εξήγησε ότι «χωρίς την Τουρκία η αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής είναι σχεδόν αδιανόητη». Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές η Άγκυρα όμως θα είναι «περιορισμένα διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις και ψηφοφορίες», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την ελπίδα η σοβαρή επίθεση στην Τουρκία να μην εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για μια στενότερη συνεργασία στην πολιτική προσφύγων.

«Έχω κατανόηση για το γεγονός, τώρα προέχουν βεβαίως οι έρευνες. Ελπίζω παρόλα αυτά, ότι οι συνομιλίες για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που ξεκίνησαν ενθαρρυντικά με την Τουρκία θα παραμείνουν εφικτές», προσέθεσε και χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα-κλειδί» για την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση