Στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν υπήρχε ελευθερία έκφρασης, αναγνώρισε η γερμανίδα καγκελάριος κάνοντας λόγο για «ουσιαστικά γνωρίσματα δικτατορίας». Η εικόνα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ωστόσο «δεν ήταν μόνο άσπρο-μαύρο», επεσήμανε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η ελευθερία έκφρασης δεν υπήρχε. Αν κάποιος ξεπερνούσε λίγο το όριο και εξέφραζε ελεύθερα τη γνώμη του, τότε είχε αμέσως προβλήματα», δήλωσε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «υπήρχαν πολλοί θαρραλέοι άνθρωποι που προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και λογική».

Απευθυνόμενη στους νέους της Γερμανίας, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η εικόνα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που περνάει στην Ιστορία να είναι η σωστή και τους κάλεσε να ενημερωθούν σχετικά.

Τους συνέστησε μάλιστα να επισκεφθούν μνημεία όπως οι φυλακές της Στάζι και να διαβάσουν το βιβλίο του Γκίντερ ντε Μπρούιν «Ο γάιδαρος του Μπουριντάν», όπου, όπως είπε, μπορεί να δει κανείς όλα τα γνωρίσματα μιας δικτατορίας.